Здраве и красота

Кога цветът на менструацията подсказва за проблеми

Кога незабавно трябва да се консултирате с лекар

28.07.2023г. / 08 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Менструацията е индивидуална при всяка жена. И въпреки това има някои показатели, чието изменение може да подсказва за някакъв скрит здравословен проблем. Цветът на менструацията е именно такъв показател, чиято промяна може да е провокирана от здравословни проблеми или различни състояния.

Слаба и оскъдна менструация – какво я предизвиква?

Кога цветът на менструацията подсказва за проблеми, на които да обърнете внимание?

Внимание! Статията е информативна. Ако забележите промени в менструацията, задължително се консултирайте с лекар гинеколог.

Тъмночервен цвят

В началото на менструацията през първите дни се счита за нормално цветът на кръвта да е по-наситено червен. Обикновено това не е повод за притеснение, освен ако кръвта не добие много тъмен към черен цвят.

Ако това е придружено с обилно кървене, клонящо към кръвоизлив, незабавно потърсете лекар.

Розов цвят

Розовият цвят е характерен за последните дни от менструацията. Счита се за нормално, освен ако цветът на кървенето не е така блед през цялото време. В такива случаи се консултирайте с лекар, защото една от възможните причини може да е анемия.

Кафяв или ръждив цвят

Кафявото или ръждиво течение също е характерно за последните дни от цикъла. Може да се забележи и като предвестник на менструацията, появявайки се под формата на леко зацапване ден-два преди цикъл.

Какво означава, ако цикълът ви трае прекалено дълго?

Това се счита за нормално, стига цветът на кръвта да не е кафяв или ръждив през цялото време на цикъла.

Сив или белезникав цвят

Сивият или млечнобелезникавият оттенък на кръвотечението е тревожен сигнал, който изисква консултация с лекар. Това може да подсказва за много сериозна нелекувана и напреднала гъбична или бактериална инфекция.

Когато тя навлезе дълбоко в тъканите към матката, може да засегне сериозно процесите в тях, а като резултат цветът на менструацията да е сивкав или белезникав.

Оранжев цвят

Как да намалите продължителността на менструацията

Оранжевият цвят на менструацията също е тревожен и може да подсказва за инфекция. Определянето ѝ или това дали не е налице друг здравословен проблем е задача на вашия гинеколог. Ако забележите оранжев цвят на цикъла ви, не отлагайте посещението при лекар.

Коментирай