Здраве и красота

Можете ли да отслабнете с йога?

„Йога се грижи за системата ви така, че ви кара да не преядете.“

27.07.2023г. / 15 17ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Всички сме чували, че за да отслабнем, трябва да изразходваме повече калории, отколкото приемаме. Редица специалисти и фитнес-ентусиасти се кълнат в броенето на калории като ефективен метод за загуба на тегло и не липсват десетки групи в социалните мрежи, както и приложения за мобилни телефони, които насърчават този метод. И все пак, има хора, които така и не успяват да достигнат желаната форма. Може би ще се изненадате, но организмът е толкова сложна система, че дори за науката остава загадка точният механизъм на отслабването. Можем ли да имаме мечтаното тяло без да се потим във фитнеса? В следващите редове ще се опитаме да разгледаме ползите от йогата като система от упражнения, които могат да ви помогнат по пътя към мечтаното тяло.

Ето и някои от тях:

Йога намалява стреса, който може да е една от основните причини за покачване на теглото

Според Harvard Health Publishing: „Йога означава обединяване на тялото, ума и емоциите. Това е холистична практика ум-тяло, която може да подобри редица от факторите, които се свързват с покачването на тегло.“ Стресът може би е една от основните причини за наднорменото тегло, а всички знаем, че той е неделима част от ежедневието на съвременния човек. Тази реакция на организма може да се срещне под различни форми – било то липса на достатъчно сън; физическа болка; хронична умора; тревожност; психическо натоварване и др. Всички тези фактори могат да повишат отделянето на хормона кортизол (познат още като „хормон на стреса“). Високите негови нива пък водят до увеличаване на мазнините в коремната област, намаляване на мускулната маса и увеличаване на желанието за приемане на храни, богати на мазнини и захар. Йога може да намали стреса и нивата на кортизол; да подобри настроението; да намали степента на тревожност и депресия; да подобри качеството на съня и дори да повлияе позитивно на хронични състояния като диабет и хипертония. Ползите от тази система от упражнения се простират отвъд уравнението за приемането и изразходването на калории.

Йога може да ви помогне да изградите мускулна маса

Според Карол Круков, инструктор и сертифициран йога-терапевт: „Когато мислим за укрепване на мускулите, това, което ни идва наум е, че трябва да отидем в залата и „да помпаме желязо“. В йога ние използваме собственото си телесно тегло като форма на съпротива. Цялото ви тяло работи, за да ви поддържа в баланс, така че то да се тренира.“ Ако се опитате да направите една от най-популярните пози в йога, популярна като планк (или дъска), вие ще използвате мускулите на раменете, коремните мускули, бедрата и краката, за да можете да поддържате тялото си в баланс. Ако пък после преминете в друга поза, например – „Гледащо надолу куче“, ще активирате съвсем друг набор от мускули. Според Круков, това изграждане на мускули изгаря и калории. Според едно проучване, йога може да намали съотношението талия-ханш, както и индекса на телесната маса.

Йога може да ви помогне да се храните по-осъзнато

Докато правите йога упражнение, вие заздравявате не само мускулите си. Задържането в дадена поза за определен период от време, ще ви помогне да усетите по-добре тялото си и как точно се чувства то. Ето защо по време на йога клас, инструкторът ви може да ви помоли да обърнете внимание и да изследвате дишането си и това, което умът и тялото се опитват да ви кажат в този момент. Така всъщност вие се научавате да практикувате осъзнатост. Именно тази осъзнатост може да ви помогне да правите и по-осъзнати хранителни избори. С времето и практиката можете да забележите, че желанието ви за вредни храни значително намалява, както и преяждането. Според изследване на Сат Бир Сингх Халса (професор по медицина, изследовател и в областта на медицината на тялото и ума, йога терапевт, автор и др.): „Именно в това поле йога има предимство. Не става въпрос само за физическата дейност, която упражнявате. А за това – да слушате тялото си и сигналите, които то ви дава“.

Небезизвестният Садгуру (йогин, мистик, визионер) пък твърди, че: „Йога подмладява вашата система и внася във вас толкова много разум, че това ви кара да не преяждате. След като в тялото възникне определено ниво на осъзнаване, то просто ще яде толкова, колкото му е необходимо, не повече. И това ще се случи не защото се опитвате да контролирате живота си или пък някой ви казва да се подложите на диета. Ако правите диети и упражнения, вие винаги се опитвате да се контролирате. Просто правете йога. Тя се грижи за системата ви така, че да не ви позволява да ядете повече от необходимото. Това е голямата разлика при йога.“

Коментирай