Здраве и красота

Красота отвътре навън: Най-добрите добавки за блестяща кожа

Елиминират свободните радикали

28.07.2023г. / 10 51ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

Няма съмнение, че всички искаме да имаме красива, блестяща и здрава кожа. Въпреки че има разнообразни козметични грижи, които могат да ни помогнат да постигнем този резултат, важно е и с какво подхранваме своята кожа отвътре навън. В следващите редове споделяме някои от най-добрите добавки за красива кожа.

Те включват витамини С, D и Е, омега-3 мастни киселини, биотин, колаген и пробиотици. Добавяйки ги към нашето ежедневно меню, тези незаменими хранителни вещества, ни помагат цялостно да изглеждаме и да се чувстваме добре.

Внимание! Тази статия има информационен характер! Преди употреба се допитайте до лекар!

Как да изберем правилната добавка?

Първата и най-важна стъпка е да помислите за това какви са нуждите на вашата кожа. Може би кожата ви е дехидратирана или суха, целта ви е да предотвратите нейното стареене или пък да стимулирате синтеза на колаген или нещо друго?

Как да включите добавки в рутината си?

Винаги се уверявайте, че получавате вашите хранителни добавки от реномиран източник! Въпреки че има редица суперхрани, които е важно да добавим в менюто си на дневна база, точните добавки ги допълват, за да може тялото и кожата ни да си набавят всичко необходимо.

Колаген

Нека започнем с една от най-популярните хранителни добавки. Колагенът е протеин, който се намира в нашата кожа, коса и нокти. Той е отговорен за придаването на кожата на еластичност и стегнатост. С напредване на възрастта телата ни произвеждат по-малко колаген, което може да доведе до бръчки и отпусната кожа.

Добавянето на колаген към вашето здравословно меню може да помогне за подобряване на външния вид на кожата ви, помагайки ѝ да изглежда по-свежа, подмладена. Колагенът се предлага под формата на капсули, ампули или на прах. Той е протеин, който съставлява 80% от вашата кожа (както и други съединителни тъкани в тялото ви). Отговорен е за придаването на структурата и стегнатостта на кожата.

За добавянето на колаген на прах или капсула към вашата диета е известно, че допринася за:

  • намаляване появата на бръчки и фини линии;
  • намаляване появата на целулит;
  • повишава еластичността на кожата;
  • прави кожата да изглежда по-плътна.

Витамин С

Витамин С е мощен антиоксидант, който помага да защитим кожата си от увреждане, причинено от свободните радикали – нестабилните молекули, които могат да причинят увреждане на клетките. Те са един от основните виновници за преждевременното стареене на кожата.

В допълнение към своите антиоксидантни свойства, витамин С също помага за стимулиране на производството на колаген. Това го прави отличен избор за тези, които искат да подобрят външния вид на кожата си.

Витамин С се предлага под формата на добавка и можете да го приемате под формата на капсули или прах. Освен това се съдържа в много храни, като цитрусови плодове, чушки, брюкселско зеле и други.

За добавянето на витамин С към вашето хранене е известно, че помага за:

  • намалява появата на бръчки и фини линии;
  • намалява появата на възрастови петна;
  • намалява възпалението;
  • изравнява тена на кожата;
  • предпазва от слънчево увреждане.

Витамин D

Витамин D е от решаващо значение за цялостното ни здраве, но е важен и за доброто състояние на кожата. Известно е, че помага за регулиране на клетъчния растеж и може да допринесе за намаляване на риска от кожни заболявания, като псориазис и екзема. Витамин D е необходим и за усвояването на калция, който е от съществено значение за здравето на костите и зъбите.

Витамин D се произвежда естествено от телата ни, когато сме изложени на слънчева светлина. Много хора обаче не се излагат достатъчно на слънце и с напредване на възрастта телата ни произвеждат по-малко от витамина. Ето защо е важно да си го набавим допълнително, консумирайки полезни храни, богати на него като мазна риба, яйчени жълтъци, гъби и други, и под формата на хранителна добавка.

За добавянето на витамин D към вашата диета се смята, че допринася за:

  • намалява риска от кожни заболявания като псориазис и екзема;
  • помага за регулиране на клетъчния растеж;
  • помага за усвояването на калций;
  • помага при зачервяване или състояние като розацея.

Витамин Е

Витамин Е е друг мощен антиоксидант, който помага да защитим кожата си от увреждането на свободните радикали. Този витамин е полезен и за намаляване появата на белези и стрии. Предлага се под формата на хранителна добавка и можете да го приемате в капсула или течна форма. Можете също така да си набавите този антиоксидант, добавяйки към менюто си ядки, семена, авокадо, риба и спанак.

За добавянето на витамин Е към менюто ви се смята, че може да допринесе за:

  • намаляване появата на белези и стрии;
  • намалява появата на бръчки и фини линии;
  • намалява възпалението;
  • бори се с увреждането на свободните радикали.

Омега-3 мастни киселини

Омега-3 мастните киселини са вид полиненаситени мазнини, за които е доказано, че имат множество ползи за здравето. Най-често се съдържат в рибата, но се предлагат и под формата на добавки. Добавките с рибено масло са чудесен начин да си осигурите омега-3 мастни киселини. Когато става въпрос за здравето на кожата, омега-3 мастните киселини са истински една от основните причини за стареенето на кожата. супергерои. А именно, известно е, че могат да помогнат за намаляване на възпалението, което е

Още причини да добавите Омега-3 мастни киселини към вашата рутина за здраве:

  • подобрете съдържанието на влага в кожата си, за да изглежда по-еластична;
  • намалете синтеза на излишен себум, който може да доведе до появата на черни точки и пъпки;
  • добро въздействие при дехидратирана кожа;
  • намалява появата на бръчки.

Пробиотици

Пробиотиците са живи бактерии, които са полезни за цялостното ви здраве. Те могат да бъдат намерени в кисело мляко, кимчи, кисело зеле и други ферментирали храни. Пробиотиците се предлагат и под формата на добавки. Когато става въпрос за здравето на кожата, пробиотиците могат да помогнат за подобряване на съдържанието на влага в кожата ви и да я направят да изглежда по-еластична. Те също могат да помогнат за намаляване на производството на излишно масло, което може да доведе до пробиви.

Добавяне на пробиотици се смята, че:

  • помага за подобряване съдържанието на влага в кожата ви;
  • намалява производството на излишно масло;
  • помага при дехидратирана кожа.

Биотин

Биотинът играе важна роля за здравето и красотата на кожата, косата и ноктите. Той е един от витамините от група В, които са от съществено значение за поддържане на производството на клетъчна енергия. Това означава, че биотинът може да помогне на клетките на кожата да се регенерират и възстановяват по-ефективно. Този витамин се предлага под формата на добавка и можете да си го набавите и хапвайки храни като яйца, сьомга, авокадо и ядки.

За добавянето на биотин към ежедневното ни меню се смята, че допринася за:

  • помага на кожните клетки да се регенерират и възстановяват;
  • подпомага производството на клетъчна енергия;
  • подобрява хидратацията на кожата.

Сияйната, здрава, чиста кожа е нещо, което всеки иска. Това определено не е мисия невъзможна. Здравословното хранене, достатъчните часове сън, елиминиране на лошите навици, редовната спортна активност, са част от формулата за добро здраве, което е пътят и към красивата кожа.

Автор: Мила Русева

Снимки: istock

По материали от foreo.com

 

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Angelina ( преди 8 месеца )
Съгласна съм, има обаче един колаген, който е може би най-добрия в момента на пазара Total Body Collagen. Препоръчвам с две ръце.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Жули ( преди 8 месеца )
Витамин D на Naturals Factors определено е моят фаворит!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Ива ( преди 8 месеца )
Аз пък съм доволна от въпросния биотин, който е споделен, тъй като ми беше препоръчан от дерматолог за косата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 8 месеца )
мисля да опитам някои от описаните методи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Стела ( преди 8 месеца )
До Румяна: От колко време го пиете? Има ли ефект? От известно време насам съм се заканила да пробвам колагена като добавка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Катя ( преди 8 месеца )
Този витамин Ц, който е тагнат на Natural Factors е най-добрия! Само от него си взимам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Мариета ( преди 8 месеца )
Близо от две години поддържам кожата си именно чрез приема на този колаген. За радост още не съм прибегнала до естетични процедури.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар