Здраве и красота

Причини за горещи вълни, заради които ви е постоянно топло

На какво се дължи усещането за горещина

13.08.2023г. / 13 05ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Горещите вълни не са приятно усещане. Ако се чувствате сякаш изгаряте отвътре, потите се и постоянно ви е горещо, това обикновено не е случайно и има своята причина. Усещането за горещи вълни и постоянна горещина невинаги се дължи на топлото време през лятото. Когато тези оплаквания се появят през останалата част от годината, може да предизвикат притеснение.

Овладяване на горещите вълни през менопаузата

Кои са най-честите причини за поява на горещи вълни, заради които постоянно ви е топло?

Натрупване на стрес

Високите нива на стрес в организма могат да предизвикат горещи вълни и постоянно усещане за топлина. Макар навън температурите да не са високи, стресът може да ви накара да се чувствате сякаш е горещо. Това се дължи на ефекта на хормоните на стреса – кортизол и адреналин, които повишават вътрешната телесна температура.

Нарушена функция на щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза участва в много процеси в организма, включително терморегулацията. Ако имате повишена функция на щитовидната жлеза, много вероятно е тя да предизвиква усещане за горещина и обливане с вълни.

Прием на лекарства

Някои медикаменти могат временно да нарушат терморегулацията и да предизвикат горещи вълни. Най-често това са антидепресантите, лекарствата за раздразнен стомах, някои антибиотици, противоалергични препарати, нестероидни противовъзпалителни средства. Обикновено след спирането на приема им оплакванията отшумяват.

Най-добрите билки против нощно изпотяване и горещи вълни

Бременност

По време на бременност може да изпитвате усещане за горещина и топли вълни. Дължи се на хормоналните изменения в този период. Горещите вълни могат да се появят и в самото начало на бременност преди още да сте я установили.

Менопауза и пременопауза

Периодът на преминаване към трайна менопауза може да е бурен и да е белязан от редица усещания и оплаквания. Едно от тях е обливането с горещи вълни и обилното изпотяване. Отново причината е в промяната на хормоналния баланс в този период от живота на една жена.

Безобидни ли са горещите вълни през бременността?

Пиете твърде много кафе

Кофеинът е стимулант, който повишава нервната възбудимост и нивата на хормоните на стреса. По тази причина има вероятност големите количества кафе на ден да причинят горещи вълни и усещане за постоянна топлина.

Коментирай