Бременност

Безобидни ли са горещите вълни през бременността?

Какво представляват те

21.04.2017г. / 13 13ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Горещите вълни по време на бременност са напълно нормален симптом. В повечето случаи са предизвикани от резките промени в хормоните през този период.

Някои жени го приемат като тревожен сигнал, което още повече влошава епизодите на топлина, задух и зачервяване. Това се дължи на притеснението от състоянието, а както знаем всяко притеснение причинява секреция на хормони на стреса. Те могат да влошат горещите вълни и да усилят тревожността.

Редовните колебания в хормоналния баланс по време на бременността провокират непрекъснати промени в нивата на хормоните, особено на естрогена. Те са виновни за приливите и отливите на топлина в тялото.

Най-често горещите вълни се усещат в главата, шията, гръдния кош. Могат да продължат от няколко секунди до няколко минути. Ако продължават по-дълго време е необходимо да се консултирате с лекар, който да изключи възможни сериозни състояния.

Кога горещите вълни са по-чести?

За разлика от повечето симптоми на бременността, които се проявяват най-вече в началото ѝ, горещите вълни са по-характерни за втория и третия семестър. Най-интензивни стават с приближаването на раждането. Ако кърмите от самото начало тези симптоми ще преминат доста по-бързо.

Въпреки това е възможно горещите вълни да се усилят след раждането и по време на кърменето. Според едно изследване 29% от жените докладват за увеличени притоци на топлина по време на кърменето, особено през нощта.

Горещите вълни идват и си отиват. Но е изключително важно да се знае разликата между горещи вълни и треска. Треската се характеризира с повишаване на телесната температура и втрисане, докато при горещите вълни съществува само усещане за топлина, което не променя на практика температурата на тялото.

Високата температура и треската могат да говорят за инфекция или възпаление по време на бременността и изискват лекарска намеса.

Коментирай