Здраве и красота

Плодове, които подуват корема

С консумацията им трябва да се внимава

10.08.2023г. / 15 33ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Плодовете са източник на ценни витамини, минерали, фибри и антиоксиданти. Те са и един от най-здравословните източници на въглехидрати и захари, които можете да изберете в диетата си. Но някои от тях могат да причинят подуване на корема, газове, дискомфорт и други храносмилателни проблеми.

Кои храни да консумирате при газове и подуване на корема?

Кои са плодовете, които причиняват подуване на корема и е добре да се внимава с количеството им?

Круши

Крушите са изключително полезни и богати на витамини и минерали. В тях обаче се съдържа голямо количество пектин, който образува газове и може да причини подуване на корема. Пектинът е полезен в контрола на холестерола и кръвната захар, но в големи количества може да причини храносмилателни проблеми.

Ябълки

Ябълките също съдържат много пектин. Той се извлича от тях и се използва за редица хранителни добавки за понижаване и контрол на холестерола. Ако консумирате повече ябълки на ден, те могат да предизвикат дискомфорт и подуване на корема.

Грозде

Гроздето е много богато на плодови захари. Те могат да са причина за подуване, газове, усещане за тежест в корема. Ако не можете да се сдържите да изядете само няколко зрънца грозде, а похапвате с охота цяла чепка, това може да е причина за подуване и газове в корема.

Чайове при подуване на корема и стомаха

Сушени плодове

Сушените плодове са още по-концентрирани откъм захари и фибри от пресните. По тази причина консумацията им предизвиква подуване на корема и храносмилателни проблеми.

Високата концентрация на плодови захари и фибри в тях е причина за затруднение на работата на стомаха, тънките черва, както и дебелото черво. С количеството сушени плодове трябва да се внимава и заради свойството им да повишават рязко кръвната захар.

Ананас

Ананасът също съдържа голямо количество захари, които подуват корема. Ензимът бромелаин в него също допринася за усещането за дискомфорт в корема, особено при обилна консумация.

Натурална напитка при подуване и задържане на вода

Череши

Черешите са сред плодовете с високо количество захари в състава си. Отново заради този факт те са способни да причинят подуване на корема и образуване на газове. Възможно е дори да предизвикат диария при консумация на по-голямо количество.

Коментирай