Здраве и красота

Кои храни да консумирате при газове и подуване на корема?

Полезни храни за справяне с храносмилателни проблеми

12.05.2021г. / 15 32ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Подуването на корема, образуването на газове и разпъващото усещане са изключително неприятни, но за съжаление често срещани. Подуването е нормална телесна реакция на редица дразнения, най-често свързани с консумация на причиняващи подуване храни. Може да се дължи и на други фактори, като стрес, поглъщане на въздух при бързо хранене и недостатъчно сдъвкване на храната, прием на някои медикаменти, пише Medical News Today.

Причини да сте постоянно подути след хранене

Храносмилателните проблеми са най-честият виновник за поява на подуване и газове. Синдромът на раздразненото черво и запекът са другите чести виновници за този дискомфорт, който понякога може да е наистина изключително неприятен. Други състояния, които могат да са в основата на подутия, пълен с газове корем, могат да бъдат хипотиреоидизмът, цьолиакията, ендометриозата.

Храненето обаче е един от основните фактори за поява на газове и подуване на корема. Изборът на храна е от голямо значение за това как ще се „почувства“ храносмилателният ни тракт и дали ще се задръсти с газове или не.

Най-неподходящите храни за обяд, които причиняват подуване

Някои храни с високо съдържание на натрий (сол) често предизвикват подуване и газове. Те карат клетките да задържат течности, а това предизвиква допълнително подуване и усещане за твърдост в коремната област. Можете да компенсирате това, като наблегнете на храни, богати на калий, който има балансиращ ефект върху нивата на натрий в тялото. Пийте повече вода, за да компенсирате отвеждането на излишните течности от организма.

Храните, които имат диуретичен ефект, са краставици, целина, ананас, аспержи, банани. Те са богати и на калий, който спомага за балансирането на нивата на натрий в кръвта.

7 признака на повишена чувствителност към глутен

Някои здравословни и иначе полезни храни също могат да предизвикат подуване и газове.

Не само пържените и солени храни могат да са в основата на храносмилателните ви проблеми. Някои здравословни храни също могат да имат този негативен ефект. Такива са иначе полезните зеленчуци от семейство Кръстоцветни – зеле, брюкселско зеле, броколи, карфиол, спанак. Фасулът и бобовите култури, които имат много полезен характер и които са пълни с растителни протеини и сложни въглехидрати са другите много чести виновници за подуването и газовете в корема.

За да се преборите с този техен страничен ефект, консумирайте по-малки количества от тях. Пълното им изключване от менюто ще ви лиши от полезните им свойства. Затова бъдете внимателни с порциите, които консумирате.

Природни начини да спрем подуването на корема

Тези зеленчуци са много богати на фибри, които в големи количества предизвикват затруднения в храносмилането и поява на газове и подуване. Консумирайте ги с голямо количество течности.

Консумацията на кисело мляко, кефир, кимчи и други ферментирали и естествени пробиотични храни са друг добър начин да подобрите усвояването на фибрите от храната и да намалите подуването на корема. Те позволяват по-лесното преминаване на трудносмилаемите храни през организма.

Ефикасно упражнение против подуване, газове и запек

Включете пресен джинджифил в менюто си. Той има много полезни ефекти в подобряване на храносмилането и намаляване подуването и газовете в корема. Плодовете папая и киви са още едно средство да се справите с коремния дискомфорт. Те са богати на течности, фибри и ензими, които подпомагат храносмилането.

Коментирай