Здраве и красота

Натурални трикове срещу кожни алергии

Как да облекчите сърбеж, зачервяване и обриви по кожата

16.08.2023г. / 09 03ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кожните алергии могат да предизвикат поредица от неприятни и труднопоносими оплаквания. Обикновено се свързват със сърбеж, зачервяване, подуване, обриви, които могат да ви извадят извън контрол.

Най-честите кожни проблеми след плуване в басейн

За щастие има някои прекрасни и много ефикасни натурални трикове, с помощта на които да облекчите различни кожни алергии и реакции. Ето кои са те.

Ябълков оцет

Ябълковият оцет има мощно туширащо сърбежа и зачервяването действие. Приложен директно върху кожата, ябълковият оцет може да потисне различни кожни реакции, предизвикани от алергии. Той е ефикасно средство против подуване, сърбеж, зачервяване, поява на обриви. Напоете един памучен тампон с оцет и втрийте леко в засегнатата зона. Ще облекчи моментално.

Зехтин

Зехтинът е прекрасно средство при кожни алергии. Той не само потиска оплакванията, но хидратира и подхранва в дълбочина. Мастните киселини, които съдържа, имат свойството да намаляват обривите, да премахват сърбежа и да облекчават зачервяването.

Алое вера

Алое вера е натурално средство с мощни противовъзпалителни свойства. То успокоява раздразнената кожа, намалява зачервяването и обривите, прави сърбежа по-поносим и спомага за отшумяването му. Прилагайте веднага след поява на кожни алергии, защото алоето има и ускоряващи оздравяването на възпалената кожа свойства.

Възможни признаци на алергия към яйца

Мента

Пресните листа от мента, наложени директно върху засегнатите от алергична реакция места по кожата, могат да облекчат оплакванията. Ментата съдържа етерични масла и активни вещества, които успокояват кожата при различни раздразнения.

Лимонови резени

Прилагането на пресни резени лимон върху обриви по кожата, места, засегнати от зачервяване, поява на пъпки или сърбящи зони, е чудесен начин да се справите с кожните проблеми от това естество. Лимонената киселина потиска сърбежа и раздразнението, като оставя усещане за свежест и лекота.

Сода за хляб

Содата за хляб алкализира и нормализира кожната флора. Това е особено важно при кожни алергии, тъй като pH-то в такива случаи страда. Содата има противовъзпалителни свойства, които успокояват раздразнението и намаляват сърбежа. Просто втрийте в засегнатите места малко сода, разтворена с вода.

Как да се справите с кожна реакция от козметични продукти?

Масаж с лед

Масажирайте с кубчета лед. Това винаги помага както при кожни алергии, така и при ухапвания от насекоми. Ледът успокоява раздразнената, зачервена и сърбяща кожа.

Коментирай