Здраве и красота

Признаци на рефлукс, различни от киселини в устата

Косвени симптоми на гастроезофагеален рефлукс

18.08.2023г. / 12 43ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Връщането на киселини е не само неприятно, но може да се окаже много вредно за организма и здравето. Гастроезофагеалният рефлукс е състояние, при което стомашните киселини се връщат обратно към хранопровода и устната кухина.

10 необичайни симптома на киселинен рефлукс

Това предизвиква не само горчив вкус в устата, но и пареща болка в гърдите, а освен това уврежда и лигавиците и тъканите на хранопровода, гърлото, устата, венците, зъбите. Важно е киселинният рефлукс да се овладее навреме, преди да е причинил необратими щети.

Не само горчивият вкус на киселините е симптом на рефлукс. Има и други скрити и по-необичайни признаци, че страдате от това състояние. Кои са те?

Суха кашлица

Сухата кашлица е един от признаците на рефлукс, макар че вероятно не би ви хрумнало. Тя настъпва заради дразненето на киселините в гърлото, като те предизвикват сухота. Постоянното връщане на киселини в устната кухина и хранопровода предизвиква пресушаване на лигавицата на гърлото, което води до дразнене и поява на суха кашлица.

„Буца“ в гърлото

Киселинният рефлукс причинява и усещане за заседнала „буца“ в гърлото. Дразненето предизвиква неприятни оплаквания, наподобяващи храна, заседнала в гръкляна. Това ви кара постоянно да се прокашляте или да се опитвате да преглътнете, да прочистите гърлото си.

Може ли киселото мляко да помогне при киселини?

Влошаване на астмата

Ако имате рефлукс, той може да влоши астмата ви, ако страдате от такава. Причината е в това, че навлизането на киселините в гърлото и устната кухина причинява усилване на дразненето и рефлекса за кашляне. Това прави овладяването на астмата по-трудно.

Дрезгавина на гласа

Стомашните киселини могат да повлияят на гласа. Ако рефлуксът не се лекува и не се контролира дълго време, киселините оказват своето негативно влияние върху гласните струни. Затова гласът може да стане дрезгав и пресипнал.

Лош дъх

Причините за лош дъх могат да са много, като киселините са една от тях. Връщането им в хранопровода и устата прави миризмата на дъха натрапчива и киселинна.

Най-добрите натурални методи против киселини

Коментирай