Здраве и красота

10 необичайни симптома на киселинен рефлукс

Различни от горчив вкус и парене в гръдната област

03.02.2022г. / 14 02ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Киселините или киселинният рефлукс е много често срещан проблем, от който страдат милиони хора. Среща се в различни форми с различна степен на тежест на симптомите. При киселинният рефлукс в хранопровода се връщат киселини от стомаха, примесени с остатъци от храна. Най-характерният симптом на киселинен рефлукс е горчивият вкус в устата, придружен с пареща болка в гръдната или коремната област.

4 храни при киселинен рефлукс

Киселинният рефлукс може да се провокира от консумацията на някои храни и напитки, като лук, шоколад, алкохол, кафе, чесън, домати. Ако не се контролира и овладее, киселинният рефлукс може да има сериозни последици за храносмилателната система и устната кухина с течение на времето.

Но освен характерните симптоми на рефлукс има и такива, които са по-нетипични и могат да ви накарат да не ги свържете с появата на киселини.

Кои са нетипичните признаци на киселинен рефлукс?

Облекчава ли прясното мляко киселини в стомаха?

1. Хронична лека кашлица

Кашлицата може да възникне по много причини и най-често я свързваме с дихателни проблеми или инфекции. Тя обаче може да настъпи и вследствие на храносмилателни проблеми, дразнещи хранопровода и гърлото, какъвто е киселинният рефлукс. Секретът, който се връща обратно в хранопровода и дразни лигавицата на гърлото, е силно киселинен, което може да причини поява на хронична кашлица.

2. Усещане за запушване в гърлото

Друг нетипичен симптом при рефлукс е усещането за нещо, заседнало в гърлото, което с прокашляне се опитвате да премахнете. Усещането се дължи отново на стомашните киселини, дразнещи гърлото. В такива случаи човек има чувството, че нещо е заседнало по задната стена на гърлото му и го дразни постоянно.

3. Затруднено преглъщане

Постоянното и дълготрайно излагане на влиянието на киселините от стомаха може да причини затруднения в преглъщането. Хроничният киселинен рефлукс създава условия за постоянно възпаление на хранопровода, което предизвиква набъбване на лигавицата му, последвано от трудности в гълтателния рефлекс. Ако не се лекува, това възпаление може да доведе до структурни промени в лигавицата на хранопровода и гърлото, което пък да е предпоставка за други опасни състояния.

Отвара от джинджифил помага при рефлукс

4. Затруднено дишане

Хроничният киселинен рефлукс и постоянното възпаление, което води след себе си, предизвикват ларингофаренгиален рефлукс, който от своя страна може да доведе до задух, трудности в дишането, болки в гръдната област, да влоши съществуваща астма, според parade.com. Стомашните киселини, навлизащи нагоре в дихателните пътища могат да влошат проблемите с дишането и да причинят подуване на лигавиците на дихателните пътища.

Коментирай