Здраве и красота

Храни с ниско съдържание на въглехидрати, полезни в отслабването

Нисковъглехидратни полезни храни, които ще ви помогнат да контролирате теглото

20.08.2023г. / 11 48ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Въглехидратите са важни за метаболизма. Тялото ни е създадено така, че да използва въглехидратите като основен източник на енергия за целите на всички жизнени процеси.

10 нисковъглехидратни плода, подходящи за кето (галерия)

Но в днешно време с многообразието от готови, преработени храни и такива с множество добавени захари под всякаква форма е много лесно да прекрачим границата на здравословните въглехидрати и да преминем към свръхкалориен прием.

Кои са най-здравословните и полезни храни, бедни на въглехидрати, които могат да ви помогнат да отслабнете?

Фъстъчено масло

Фъстъченото масло е калорично и с количеството му трябва да се внимава, но то също така е бедно на въглехидрати и богато на мазнини. Те дават усещане за ситост задълго, много енергия и подобряват обмяната на веществата. Фъстъченото масло и фъстъците могат да ви помогнат да контролирате теглото си.

Риба тон

Рибата тон е превъзходен източник на протеини. Тя е бедна на калории и много богата на белтъчини и полезни мазнини. Най-добре е да я консумирате прясна, но консервираната също е добра опция.

Сьомга

Сьомгата е също толкова добър източник на протеини и здравословни мазнини. Тя доставя омега-3 и 6 мастни киселини, както и антиоксиданти на организма. Изключително добър вариант е за отслабване без глад.

Нисковъглехидратни плодове за тънка талия

Бадеми

Бадемите са нисковъглехидратна храна с множество ползи. Те са богат източник на фибри и мазнини, дори малко количество протеини, които дават усещане за дълготрайна ситост и много енергия. Бадемите са източник и на омега-3 мастни киселини.

Кисело мляко

Ако включвате редовно киселото мляко в храненето си, то ще ви достави много енергия с малко калории. Богато е на протеини и мазнини, а е бедно на въглехидрати. Това помага в отслабването.

Варени яйца

Варените яйца са нисковъглехидратна храна, богата на протеини и мазнини. Те са чудесна закуска, както и храна за междинни хранения, която оставя усещане за ситост и дава много енергия. В яйцата се съдържат ценни вещества, полезни за нервната система, мускулите, мозъка, паметта, концентрацията.

Грешки, които хората допускат, когато са на нисковъглехидратна диета

Тиквени семки

Тиквените семки са бедни на въглехидрати, а толкова богати на протеини и мазнини. Те са източник още на калий, желязо, фибри, магнезий, цинк. Тази богата палитра от хранителни вещества и елементи помага в отслабването и дава много енергия.

Коментирай
Здраве и красота