Здраве и красота

Възможни признаци на рак на шийката на матката, които да не пропускате

Нетипични оплаквания, които могат да ви заблудят

31.08.2023г. / 07 19ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ракът на шийката на матката е едно от най-често срещаните заболявания в последните години, за съжаление. Той спохожда като жени в зряла възраст, така и все по-млади дами.

Едно от най-добрите неща, които можете да направите за здравето си в тази посока, е да сте безапелационно редовни в профилактичните прегледи при гинеколога си. Най-хубавото е, че при ранно диагностициране този вид рак има много добри шансове да бъде напълно излекуван. 

Внимание! Статията е информативна. Ако забележите каквито и да е смущения и изменения в здравословното ви състояние, незабавно се консултирайте с лекар. 

Признаци на рак на гърдата освен бучки 

Ракът на шийката на матката има редица признаци, които могат да се проявят както на ранен етап, така и по-нататък в развитието на заболяването.

Колкото по-рано им обърнете внимание и се консултирате с лекар, толкова по-големи са шансовете да преодолеете това заболяване. 

Кои са признаците на рак на шийката на матката, на които да обърнете внимание. 

Вагинално течение 

Вагиналното течение е нещо, което всяка жена изпитва стотици пъти в живота си по различни поводи. И именно това е една от причините невинаги да му обръщате внимание навреме. То обаче може да възникне и заради рак на шийката на матката. Затова е важно веднага да отидете на лекар, който да определи причината за появата му. 

Болка по време на секс 

Болезненият полов акт може да е предизвикан от много причини, една от които е ракът на шийката на матката. Ако преди никога не сте имали проблеми по време на секс, но започнат да се появяват, задължително трябва да проверите това при гинеколога си. 

Кървене по време на секс 

Когато ракът на шийката на матката е в по-напреднала фаза, може да се появи кървене при полов акт. Това е така заради злокачественото разрастване на клетките и тъканите, които по време на секс биват раздразнени. Кървенето по време на секс може да се случи и по други причини, но това трябва да определи вашият лекар след щателен преглед. 

Сърбеж по гърдите – сигнал ли е за рак на гърдата?

Запек 

Запек също може да се появи по много различни причини. В повечето случаи са свързани с това какво сте яли предишния ден. Но ако продължава дълго време и не можете да го свържете с нещо конкретно, това може да е признак на рак на шийката на матката.

Причината е в това, че вирусът, който причинява рак на шийката на матката засяга и тъканите на храносмилателния тракт, които се намират в малкия таз. Това нарушава нормалната работа на червата. 

Свързани статии

Болки в малкия таз и корема 

Ракът на шийката на матката може да предизвика болки в корема и малкия таз, за които да не си давате сметка. Те наподобяват болки по време на цикъл, което ги прави трудни за ранно разпознаване. 

Подуване на ръцете и краката 

Един от скритите симптоми на рак на шийката на матката е подуването на крайниците. Обикновено това оплакване се появява в по-напредналите етапи на заболяването и въпреки това може да се обърка с други състояния. Един от най-характерните симптоми е подуване на единия крайник, ръка или крак. 

10 промени в живота, които ще ви предпазят от рак

Кръв в урината 

Кръв в урината отново е труден за разпознаване симптом, защото може да е предизвикан от различни състояния. Ракът на шийката на матката е едно от тях. Обикновено се случва в напреднала фаза на заболяването. Всяко нетипично кървене налага незабавна консултация с лекар. Когато ракът на шийката на матката обхване съседните тъкани е много вероятно да се появи кървене при уриниране. 

Коментирай