Здраве и красота

Топ детоксикиращи храни, които да включите в менюто си

Набавяйте си течности, пиейки зелен чай

06.09.2023г. / 11 32ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Към края на летния сезон, вероятно всеки от нас си прави малка равносметка на лятото – успяхме ли да го изпълним с приятни емоции, да посетим мечтаната дестинация, да се отпуснем психически и физически? Ако отговорът на този въпрос е положителен, със сигурност искате малко по малко да започнете да влизате в работен ритъм. А какъв по-добър начин да направите това чрез диетата си? В следващите редове ви предлагаме няколко детокс храни, които да включите в менюто си. Ето ги и тях:

Костен бульон 

Ако се върнем назад във времето и попитаме нашите баби за някоя бърза рецепта за оздравяване, те със сигурност ще ни препоръчат костен бульон. Той може да се използва както за основа за супа, така и да се консумира самостоятелно. Редовната му употреба пък ще подобри функцията на имунната ви система, чревното ви здраве и ще подобри здравината на костите ви. Костният бульон съдържа ценни аминокиселини (една от които е глицин, който поддържа детоксикацията на черния дроб). 

Лунна диета за септември

Салати 

Освен че са идеална храна за лятото, правилният избор на продукти за тях може да превърне салатите в незаменим помощник на детоксикиращата диета. Можете да си направите голяма купа салата, като вътре сложите зеле, спанак, кресон, цвекло, рукола, магданоз, моркови и др. Можете да добавите сурови семена или ядки и дори лъжица зехтин. Разбира се, избягвайте готовия дресинг и винаги предпочитайте сами да си направите такъв като смесите тахан, зехтин, лимон или пък просто поръсите с ябълков оцет и добавите щипка сол. 

Смути за отслабване, което да пиете вечер преди лягане

Грейпфрут 

Ако търсите храна, която да ви помогне да загубите няколкото излишни килограма, можем да ви посъветваме да направите грейпфрута част от ежедневното си меню. Той е пълен с хранителни вещества, като в това число влизат и витамин А, C, B1 и пантотенова киселина, фибри, калий и биотин. Според някои изследвания, ензимите, които са открити в този цитрусов плод могат да подпомогнат разграждането на мазнините в тялото. 

Подправки за детокс на организма

Цвекло 

Този пурпурен зеленчук със землист вкус е с високо съдържание на антиоксиданти и хранителни вещества. Освен това, цвеклото съдържа бетаин, както и пектин (фибри, които спомагат за извеждането на токсините, които са били отстранени от черния дроб). Цвеклото може да ви помогне и за понижаване нивото на кръвното налягане, да подпомогне имунната система и да окаже влияние в борбата с противовъзпалителните процеси в организма. 

10 признака, че тялото ви е пълно с токсини

Лимони 

 

Свързани статии

Няма как да не сте чували за почти магическата сила на лимона. Почти няма хранителен режим, в който той да не присъства. Но за това има и добра причина. В неговия състав влиза витамин C, който често пъти е определян като един от най-мощните антиоксиданти. Той е много полезен не само за кожата, но и е от ключово значение в борбата със свободните радикали, които могат да причинят появата на заболявания. Лимонът може да помогне за възстановяването на pH баланса на тялото, тъй като има алкализиращ ефект. Можете да започнете деня си с чаша топла вода и лимон, за да прочистите тялото си. 

Зеле 

Този на вид много обикновен зеленчук може да бъде мощно оръжие в борбата с наднорменото тегло и излишните килограми. Не случайно много знаменитости използват прословутата зелева супа като успешно средство за бързо влизане във форма. Но зелето не е добро само за отслабване, а и за детоксикация. Както повечето кръстоцветни зеленчуци, то съдържа химикал, наречен сулфорафан, който помага на тялото да се бори със токсините. Освен това, зелето доставя на тялото и глутатион – антиоксидант, който помага за детоксикиращата функция на черния дроб. 

Зелен чай 

Най-спокойно можем да наречем зеления чай “приятел” на всеки един хранителен режим. Въпреки че не е храна, той със сигурност трябва да присъства във детоксикиращият ви хранителен план. За да увеличите приема на течности, можете да пиете зелен чай, като в зависимост от желанието ви, можете да добавите към него и резенчета лимон или пък естествен подсладител. Зеленият чай е богат на антиоксиданти, а според проучвания, консумацията му може да намали риска от развитието на диабет, сърдечносъдови заболявани и дори рак. 

Коментирай