Здраве и красота

Признаци на натрупани токсини в черния дроб

По какво личи, че черният дроб е затруднен

29.06.2023г. / 16 25ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Черният дроб е незаменим орган, без който не можем да живеем. Неговите функции са от изключително значение за здравето и живота. Заболяванията на черния дроб сериозно застрашават живота, заради което е важно да се грижим за здравето му.

Две съставки за детокс на черния дроб

Черният дроб има една много съществена функция и тя е да пречиства тялото от токсини. Това обаче предизвиква натрупването им именно в неговите тъкани. Натрупването на токсини в черния дроб може да причини сериозни здравословни проблеми.

Кои са признаците на натрупани токсини в черния дроб?

Покачване на теглото

Ако черният дроб е пълен с токсини, това затруднява останалите му функции, които са свързани с контрол на храносмилането. Черният дроб секретира ензими, които участват в разграждането на хранителните вещества.

Когато черният дроб е пълен с токсини, метаболизмът може да пострада и това да е предпоставка за трупане на тегло.

Болка в дясната област на корема

Черният дроб се намира отдясно в коремната кухина. Възможно е да се появи лека тъпа болка в тази област, ако черният дроб не работи правилно заради натрупа ни токсини.

Подуване, задържане на вода

Черният дроб участва в контролирането на нивото течности в организма. При натрупване на токсини в него тази функция се затруднява. Възможно е да започнете да задържате вода, като резултат от което е подуването на ръцете, краката, корема, поява на торбички под очите.

Суперхрани за черния дроб

Отключване на алергии

Натрупването на токсини в черния дроб крие риск от отключване на алергии. Когато черният дроб не работи добре и в него се задържат токсини, това провокира отделянето на хистамини. Тези вещества причиняват различни алергични реакции по кожата и лигавиците.

Свързани статии

Пожълтяване на очите

Жълтеницата е един от признаците на недобре работещ черен дроб. Пожълтяването на очите се случва заради натрупването на билирубин в тъканите. Това е белтък, който има жълт цвят.

При натрупването му в тъканите може да се появи изменение в цвета им. Това е най-осезаемо в очите, тъй като бялата им тъкан променя оттенъка си и става жълтеникава.

Косвени симптоми на увреждане на черния дроб

Постоянна умора

Хроничната умора се появява по различни причини, една от които е неправилно работещият черен дроб. Натрупаните токсини в него пречат на нормалните нива на енергия в организма. При затруднен черен дроб е възможно да изпитвате постоянна умора, дори след като сте си отпочинали.

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
Е.Л. ( преди 10 месеца )
Според тези признаци, аз отдавна трябваше да съм умрял
отговор Сигнализирай за неуместен коментар