Здраве и красота

7 причини да използвате етерично масло от бергамот за здраве и красота

Какви са полезните свойства на маслото от бергамот

09.09.2023г. / 06 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бергамот е един много интересен цитрусов екзотичен плод, чието етерично масло притежава невероятни свойства за здравето и красотата. То може да съдейства за подобряване на здравословното състояние в много отношения, защото притежава антибактериални, противовъзпалителни свойства. Освен това успокоява нервната система и действа като естествен антидепресант. 

6 етерични масла за стресирана кожа с бръчки

Защо етеричното масло от бергамот е толкова полезно?

Потиска болката 

Етеричното масло от бергамот може да допринесе за намаляване на болката заради болкоуспокояващите си свойства. Нанасянето му върху кожата на местата, на които се появява болка, помага за намаляването ѝ. 

За по-добро кръвообращение 

Масажирането на кожата с масло от бергамот помага за подобряване на кръвообращението. Маслото от бергамот стимулира нормалното преминаване на кръвта през кръвоносните съдове, като намалява риска от тромби и запушвания. Доброто кръвообращение е от значение и за процесите в нервната система, освен това е важно и за добрия метаболизъм. 

За по-добро храносмилане 

Маслото от бергамот подпомага синтеза и секрецията на храносмилателни ензими. Това подобрява усвояването на хранителните вещества от организма. Масажирайте корема с масло от бергамот. То прониква през кожата и влияе положително върху отделянето на храносмилателни ензими. 

Комбинация от етерични масла за чист въздух в дома

Успокоява нервната система 

Маслото от бергамот има релаксиращи и успокояващи свойства. То потиска безпокойството и тревожността, намалява симптомите при депресия и стимулира доброто настроение. Ефективно е и при безсъние. Втрийте малко масло от бергамот в слепоочията и масажирайте леко, за да усетите ефектите му. 

За красива кожа и коса 

Етеричното масло от бергамот помага и в красотата. То подхранва изтощената коса от корените до върха, като ѝ придава свеж и жизнен вид. Ефикасно е и при суха кожа, премахва нежеланата пигментация и изравнява тена. 

Помага срещу крампи 

Маслото от бергамот може да ви помогне да се отървете от ужасните крампи в краката. Масажирайте мускулите с масло от бергамот. Това ще сведе появата на крампи до минимум. 

4 етерични масла при високо кръвно

Против изпотяване и лоша миризма 

Маслото от бергамот има свойството да действа като натурален дезодорант. Втриването му в подмишниците помага за потискане на изпотяването и лошата миризма. Можете да го втривате и на други места, където има кожни гънки и може да се появи лош мирис от кожата. 

Коментирай
Свободно време