Здраве и красота

Природни начини да скриете побелялата коса

Как да боядисате косата натурално

07.09.2023г. / 13 47ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Побеляването на косата е естествен процес, който обаче може да ви накара да изглеждате по-възрастни преждевременно. Никоя дама не иска да изглежда състарена, затова боята за коса идва на помощ. Боядисването на косата обаче има негативен ефект върху здравината и жизнеността на косъма. То я отслабва, прави я суха и изтощена. 

Защо сивите коси са сиви и кои са причините за трудното им боядисване

За щастие не е нужно да боядисвате косата с боя, за да скриете побелелите кичури. Има някои страхотни ефективни трикове са прикриване на бялата коса с помощта на природни средства. 

Орехи 

Орехите имат оцветяващи вещества, които имат силно действие. Те боядисват пръстите ви, когато чупите черупките им и имат също толкова силно влияние и върху косата. С помощта на ореховите черупки можете да прикриете побелялата коса. Те ще придадат мек и нежен кестеняв цвят. 

За да приготвите боядисваща смес за коса с орехи, сварете черупките им в гореща вода. Колкото повече черупки сложите в тенджерата, толкова по-наситен ще стане цветът. Варете черупките, докато водата се насити с цвят. Изчакайте да изстине добре. Намокрете косата изцяло и увийте с кърпа. Оставете отварата да действа минимум един час. Измийте косата. 

Кафе 

Кафето има не по-малко оцветяващи свойства. Багрилата в него могат да прикрият белите коси. Колкото повече кафе сложите в тенджера на котлона да се вари, толкова по-наситена става тя и придава на косата по-тъмен и мек цвят. 

Какво предизвиква преждевременно побеляване?

Сложете два пакета смляно кафе в 1 литър вода в тенджера. Кипнете водата, изчакайте да ври 2-3 минути и свалете от огъня. Оставете да се охлади напълно. Намокрете косата обилно с течността. Увийте с найлонова шапка за баня и сложете кърпа. Изчакайте да подейства 2 часа, след това измийте. 

Косата ще се оцвети в деликатно кафяво и ще изглежда изключително естествено. Белите коси са прикрити без да се налага да боядисвате косата с изтощаващи бои и химикали.

Черен чай 

Черният чай също притежава оцветяващи свойства по отношение на белите коси. Той съдържа активни вещества, които му придават тъмен цвят при варене. Именно те допринасят за оцветяване и прикриване на побелели коси. 

Сварете 500 г сух черен чай в 1 литър гореща вода на котлона. Варете няколко минути, докато течността се насити с тъмен цвят, след което свалете от огъня и оставете да изстине. 

Вълшебна смес подобрява зрението и премахва бели коси

Изплакнете обилно косата с отварата по същия начин, както с кафето и ореховите черупки. Увийте с кърпа и изчакайте два часа. Измийте косата с мек шампоан.  

Коментирай
Свободно време