Здраве и красота

Погрешни схващания за отслабването, които пречат да постигнете целта си

Съвети за топене на мазнини, на които да не се доверявате

12.09.2023г. / 06 23ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Отслабването и изгарянето на мазнини не е лека задача и всеки, който се е заел с нея, знае това. Да намалите теглото си и да го задържите може да отнеме месеци, дори години, а всяко кривване от пътя може да ви коства усилията, прекарани в хранителен режим и тренировки да отидат напразно.

Когато се опитвате да отслабнете, вероятно се сблъсквате с всякакви хитрини и съвети, на които се доверявате, за да постигнете мечтаната фигура по-бързо и лесно без усилия.

Смути за отслабване, което да пиете вечер преди лягане

За да успеете да отслабнете и да задържите теглото си е важно да не се доверявате на някои погрешни схващания за топенето на мазнините.

Кои са погрешните схващания, свързани с отслабването, които ви пречат да постигнете целта си?

Трябва да спрете въглехидратите изцяло

Едно от погрешните схващания за отслабването е, че въглехидратите са ваш най-голям враг и трябва да ги спрете изцяло, за да отслабнете. Това съвсем не е така. Ако сте включили тренировки в ежедневието си, за да редуцирате излишното тегло, въглехидратите ще ви помогнат да изградите мускулна маса.

Въглехидратите наред с протеините имат свойството да изграждат и развиват мускулната тъкан, като дават много енергия. Затова не трябва да ги спирате изцяло, а трябва по-скоро да премахнете добавените захари от храненето.

Включете повече плодове, зеленчуци, фибри, пълнозърнести храни, които ще ви помогнат да изградите мускулите си. А колкото повече мускулна маса имате, толкова повече калории ще изгаряте.

Не трябва да ядете мазнини

Още едно погрешно схващане за отслабването е, че за да отслабнете, не трябва да ядете мазнини. Това важи само и единствено за наситените вредни мазнини, трансмазнините, хидрогенираните и преработени мазнини.

Можете да изгаряте мазнини само в някои зони на тялото

Всяка жена има места, на които не иска да вижда мазнини. Някои жени трупат мазнини по бедрата, други по корема, дупето. Вероятно, когато искате да отслабнете, се фокусирате именно върху зоните, които не харесвате.

Защо трябва да спрете да броите макронутриентите за отслабване

Трябва да знаете обаче, че премахването на мазнините само от определени зони, е невъзможно. Не се концентрирайте върху тях, а мислете за цялостната картина. За да повлияете зоните, които искате да коригирате, опитайте да отслабнете цялостно. Редукцията на мазнините не е концерт по желание и зависи от цялостното им намаляване.

Можете да повлияете върху определена зона на тялото с целенасочени упражнения в тази посока, но това съвсем не означава, че можете да отслабнете само там, а не и на друго място.

Свързани статии

Има храни, които изгарят мазнини

Вярно е, че има някои храни, които ускоряват изгарянето на мазнините, но също така е вярно, че не можете да разчитате само на тях, за да отслабнете. Намаляването на теглото е продължителен и нелесен процес, който включва поддържане на хранителен режим не просто за определен период от време, а винаги. Включването на повече движение също е от значение.

Погрешни методи за отслабване, които пречат да постигнете успех

Ето защо, ако наблягате на някои храни, известни с изгарящите мазнините свойства, няма да постигнете целта си. Консумацията на тези храни сама по себе си не помага за отслабване. Може да подпомогне процеса, но не е панацея срещу наднорменото тегло.

Коментирай