Здраве и красота

5 ефективни метода за отслабване в областта на бедрата

Тренирайте бедрата си по план

25.07.2023г. / 15 18ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато говорим, че искаме да отслабнем, често пъти ние, жените визираме конкретна област от тялото. За съжаление алгоритъмът на отслабването не действа точно така и няма как с вълшебна пръчица да премахнем упоритите мазнинки точно там, където бихме искали. Когато започваме да губим килограми, в началото това е най-видимо в областта на бюста.

Ако пък сте от дамите, които искат да намалят обиколките на ханша или бедрата, ще забележите, че за да направите това са ви необходими доста усилия. Ето защо, за да се справите с тази задача, трябва да подходите комплексно. Ето и няколко съвета, които ще ви помогнат:

Обърнете внимание на приема на сол

Прекомерната употреба на сол може да накара тялото ви да задържа излишна вода. Можете да усетите това и като подуване и дори оток. Колкото повече сол консумирате, толкова повече вода ще задържате. Тук трябва да обърнем внимание, че говорим не само за директен прием, а и за скрит такъв.

Консервите, сосовете, пакетираните бульони, готовите подправки за овкусяване, колбасите, повечето видове сирена – всички тези продукти съдържат големи количества сол, които могат да попречат на отслабването ви. Освен това, те често пъти имат в състава си и мазнини. Ето защо, старайте се да се храните с храни, чийто вид е максимално близък до този, в който се срещат в природата.

Направете пиенето на вода част от ежедневието си

„Пийте повече вода“, вероятно сте чували това десетки пъти. Но наистина, това си остава един от най-важните съвети, когато говорим за отслабване. За да се освободите от токсините, от излишната сол, да се хидратирате и да потиснете чувството на глад, трябва да поемате оптимално количество вода (поне 2,5 литра на ден).

Не забравяйте, че често пъти разчитаме сигналите за жажда като глад. Обратно на логиката – колкото по-малко вода пием, толкова повече организмът ни е склонен да задържа вода. Това може да доведе до запек, чувство на тежест в стомаха, дехидратация и проблеми с кожата.

Здравословни закуски за много енергия

Тренирайте бедрата си по план

Ако отчитате, че вашите „проблемни зони“ се намират от кръста надолу, вероятно се опитвате да включите понякога упражнения за тях в тренировъчната си рутина. Но ако искате да постигнете реални резултати, да тонизирате бедрата и да ги стегнете, трябва да имате ясен и точен план. В идеалния вариант, отделете 2 дни седмично за тренировки за крака, като миксирате многоставни упражнения (клякания, напади) с изолирани такива (глутеус мост, магарешки ритник и др.)

Добавете към програмата си упражнения, които таргетират вътрешната и външната част на бедрата – като например сумо клекове, напади в реверанс, странични напади, повдигане на бедрата с ластик, мъртва тяга, бедрено сгъване с дъмбел и др.

Вълшебен еликсир за отслабване с овесени ядки

Правете масажи

За да ускорите кръвообращението и да засилите циркулацията на кръвта, трябва да включите към ежедневието си масажи под някаква форма. Ако нямате много време, можете да използвате голяма вендуза под душа, да нанесете душ гел и да масажирате бедрата от долу нагоре (по посока на лимфата). След това да завършите със студен душ. За да засилите ефекта, можете да добавите и пилинг с утайка от кафе и кокосово масло или пък морска сол.

Много ефективно упражнение против запек и подуване

Опитайте периодично гладуване

Със сигурност сте чули за т. нар. „фастинг“ или периодично гладуване. Същността на този метод е, че той не е диета, а начин на хранене. За да го спазвате, не трябва да намалявате драстично приема на калории, а просто да приемате храна в определен интервал от време. За мнозина това е успешна стратегия, тъй като няма строги правила. Най-популярното периодично гладуване е 16:8, при което се храните в 8-часов прозорец.

Доскоро се смяташе, че няма значение доколко часа се храните (обикновено 18.00 – 20.00), но последните изследвания сочат, че фастингът дава най-добри резултати, когато последното хранене е изместено максимално рано (около 14.00 – 16.00 часа). Едни от най-големите предимства на периодичното гладуване са: отслабване, подмладяване, намаляване на възпалителните процеси в тялото, стабилизиране нивата на инсулин, повишаване секрецията на хормона на растежа и др.

Коментирай