Здраве и красота

Погрешни методи за отслабване, които пречат да постигнете успех

Ако теглото ви не помръдва надолу, вероятно допускате тези грешки с диетата

30.06.2021г. / 05 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всеки иска да изглежда перфектно. И всички знаем, че това не се случва с магическа пръчка. Нужни са усилия в спазването на диета и двигателен режим, за да постигнем мечтаната фигура. Никой обаче не иска да гладува и да се чувства зле, докато се стреми да отслабне. Затова и много хора се обръщат към различни трикове за отслабване, повечето от които са пълна заблуда и по-скоро пречат на успеха, отколкото да помагат. 

5 грешки, които пречат на отслабването

Кои са погрешните методи за отслабване, които да избягвате и които пречат да постигнете успех в преследването на мечтаната фигура?

Опитвате различни диети 

Краткосрочните диети обещават големи резултати, но същинско отслабване рядко се постига с подобни методи. Йо-йо ефектът е почти в кърпа вързан. Обикновено такива диети са с твърде рестриктивен прием на калории, което поставя организма в състояния на глад и забавя метаболизма. След приключване на диетата всичко се връща обратно, понякога и в повече. 

Храните се безглутеново без да имате нужда 

Избягването на глутена е една модерна тенденция, която много хора следват без да имат нужда. Глутенът може да причини неприятни странични ефекти, дори алергични реакции, но при хора, които имат изявен проблем с този протеин. Всички останали нямат причина да се страхуват от него и да го избягват. Продуктите, съдържащи глутен, не са автоматично вредни или опасни. 

Грешки в големината на порциите, от които напълнявате

Пропускате закуската, за да намалите приема на калории

Това е една от най-често срещаните грешки. Тя е и най-голямата грешка с най-вредните ефекти за метаболизма и редица други процеси в организма. Пропускането на закуската ви поставя в риск от преяждане по-късно през деня. Оставя ви без енергия. Прави ви по-склонни да посегнете към вредни и калорични храни. Забавя метаболизма и ви поставя в риск от прекалено големи скокове в нивата на кръвната захар и инсулина.  

Броите прекалено стриктно калориите, които приемате 

Факторите, които оказват влияние върху отслабването са толкова много, че съвсем не могат да се сведат само до приетите калории. Прекаленото вманиачаване в броенето на калории може изобщо да не ви помогне да отслабнете. Важни са и други фактори, като начин на живот, степен на физическа активност, базов метаболизъм, възраст и много други. Важен е и видът на калориите, които приемате, не само тяхната бройка. 

Най-големите грешки в храненето, които пречат на диетата ви

Прекалявате с тренировките 

Ако вярвате, че с изтощителни и безкрайни тренировки ще вкарате тялото си в перфектната форма, грешите. Тялото се нуждае от адекватен двигателен режим, който да включва и нужните моменти за почивка. Само така можете да изградите мускулатура и да изваете фигурата си. В противен случай изтощавате тялото си и то влиза в режим на запазване на мазнините, за да се справи с недостига на енергия и стреса, на който го подлагате.  

Коментирай