Здраве и красота

Доц. д-р Йорданка Узунова: Ваксината срещу HPV е ефективна във всяка възраст

Добре е да се постави ваксина, преди да започнат сексуалните контакти

20.09.2023г. / 14 03ч.
Аз жената
Доц. д-р Йорданка Узунова.

Доц. д-р Йорданка Узунова.

Доц. д-р Йорданка Узунова е педиатър. От 1999 г. работи в болница „Лозенец“, като в момента завежда Клиниката по педиатрия на лечебното заведение. Доцент е в Медицинския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Доц. Узунова е представител на Българската педиатрична асоциация в новоучредената Коалиция HPV, чиято цел е да промотира в обществото превенция на заболяванията, свързани с човешкия папилома вирус (HPV). Интервюто е част от информационната кампания „Защити бъдещето им!“

Доц. Узунова, защо ваксината срещу HPV е най-ефективна при деца?

Ваксината срещу HPV е ефективна във всяка възраст. Имунизирането започва след 9-годишна възраст. Добре е да се постави ваксина, преди да се започнат сексуалните контакти, защото HPV се предава най-вече по този начин. И понеже HPV е широко разпространен, всеки сексуално активен мъж или жена ще се срещне с него през живота си. Идеята е да ваксинираме по-млади хора, преди да се развие заболяване, свързано с HPV.

Как убеждавате родителите да ваксинират децата си срещу HPV, въпреки че заболяванията, свързани с човешкия папиломен вирус, не ги застрашават в детска възраст?

Трудно! Първо, защото българинът започна да се съмнява във ваксините, особено в последните години след епидемията COVID-19. Второ, и сред лекарите има голяма група антиваксъри и те изказват становището, че ваксината срещу HPV има странични ефекти и че от нея няма полза. За съжаление, има педиатри, акушер-гинеколози и общопрактикуващи лекари, които не са запознати с ваксината срещу HPV и не са убедени в нейните ползи. Трето, на родителите на 9 – 13-годишните деца им се струва, че много е далеч бъдещето, когато техните любими деца ще започнат сексуални контакти. А това не е така! Като заключение, родителите се страхуват заради разпространени слухове за постваксинални реакции. Научните изследвания категорично опровергават тези твърдения, но страхът остава. И тъкмо ние, лекарите, трябва да убеждаваме родителите в ползата от профилактиката на HPV-свързаните заболявания. Смятам, че тази ваксина трябва да влезе в Българския имунизационен календар като задължителна. Засега тя е само препоръчителна за момичета и се поставя по Национална програма.

Какви други заболявания освен рака на маточната шийка се причиняват от HPV?

Човешкият папилома вирус причинява не само рак на шийката на матката, но и на вулвата, вагината и ануса, на лигавиците на устната кухина, както при мъжете, така и при жените.

Какво трябва да се промени в Националната програма за контрол и превенция на рака на маточната шийка?

Националната програма по принцип е добра и дава големи възможности, но ние и нея не изпълняваме. Имаме само 1% ваксинално покритие сред целевата група – това е просто символично. Ние, членовете на Педиатричната асоциация и на Коалицията HPV, искаме да се осигури ваксина срещу HPV и за момчетата. Те трябва да са равнопоставени на момичетата, защото също са застрашени от заболяванията, свързани с HPV.

Какво представлява новата ваксина срещу HPV, която започва да се използва в България от месец септември, и защо е по-добра?

Свързани статии

Старата ваксина съдържа 4 ваксинални генотипа на HPV, докато новата съдържа още 5 генотипа, които са едни от най-честите причинители на HPV-свързаните заболявания. Това е много ефективна деветвалентна ваксина, доказала се през последните 16 години, откакто се използва по света. Има държави в Европа, а също Австралия, Нова Зеландия, Канада, които са постигнали пълно изчистване на човешкия папилома вирус сред населението чрез огромно ваксинално покритие. В някои скандинавски държави има над 90% ваксинално покритие срещу HPV и там отдавна са забравили какво е рак на шийката на матката. Но при нас това не се случва, защото тук хората вярват на слухове от типа „една жена каза“. А така майките лишават дъщерите си от предпазване от много тежко онкологично заболяване – рака на маточната шийка, от което всеки ден в България умират жени.

За кои възрастови групи деветвалентната ваксина срещу HPV се осигурява безплатно?

Националната програма осигурява безплатно ваксиниране на момичета от 10 до 14 години.

Има ли смисъл да си я поставят по своя инициатива млади жени и мъже, вече започнали полов живот?

Да, има смисъл да се ваксинират и хора на по-голяма възраст. Моите колеги млади лекари в болницата – и мъже, и жени, се ваксинираха срещу HPV. Ваксината може да се поставя до 45-годишна възраст. Искам да подчертая, че започването на полов живот няма никакво отношение към ефективността на ваксината. Това е другият мит, че не трябва да се ваксинират сексуално активни хора. Ваксинирането е необходимо, за да се предотврати развитието на болестите, свързани с HPV.

 

<iframe width="600" height="531" src="https://www.youtube.com/embed/h3CBOAysjkM" title=" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>