Здраве и красота

Предозиране с витамин Д – причини и симптоми

03.10.2023г. / 11 02ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

Автор: д-р Лилия Пашова-Стоянова

Грижата за здравето заема все по-важна част от мислите на съвременните хора във връзка с нарастване на здравната култура и информираност, достъп до медицинска информация и главоломно нарастване в световен мащаб на редица заболявания.

Пълноценно и балансирано хранене, подходяща физическа активност, прекарване на достатъчно време на открито често са сред първите стъпки към по-здравословен начин на живот. В много случаи в стремежа си за бързо заличаване на следите от дългогодишни лоши навици хората прибягват до самоцелен прием на хранителни добавки. Неправомерната и неправилна употреба на някои добавки, особено при определени групи пациенти, крие риск от поява на нежелани ефекти, взаимодействия, но също и крие риск от предозиране, особено когато се касае за мастноразтворими витамини.

Витамин Д е един от основните мастноразтворими витамини, който при неправилна употреба за продължителен период от време, крие риск от развитие на симптоми на интоксикация в резултат от предозиране. Можете да откриете различни видове витамин Д на framar.bg

По колко витамин Д на ден е безопасно да се приема?

Витамин Д се измерва в международни единици за дозиране (International Units, IU) или микрограми, като 40 международни единици се равняват на един микрограм.

Препоръчителният ежедневен прием на витамин Д при кърмачета и малки деца е от порядъка на 400 IU или 10 микрограма. При подрастващи, юноши и лица в активна възраст се препоръчват между 400 и 800 IU в зависимост от особености в диетата, излагане на слънчева светлина, въздействие на рискови фактори. При лица в напреднала и старческа възраст препоръчителните дози са от порядъка на 700 до 800 IU във връзка с повишени потребности и влошено усвояване на субстанцията.

Приемът на по-високи дози витамин Д, особено за продължителен период от време, крие риск от остра (по-рядко) или хронична интоксикация, като многобройни фактори допринасят и съдействат за предозирането и появата на различни по вид и тежест оплаквания.

Предозиране с витамин Д

Риск от предозиране с витамин Д съществува под въздействието на определени фактори, по-важните от които са:

  • прекомерно излагане на слънчева светлина: ежедневно са необходими средно около 15 минути излагане на обширни части от тялото на пряка слънчева светлина. Лицата с по-светла кожа, които не използват подходяща слънцезащита и прекарват много време на открито, особено с излагане на слънце на обширни части от тялото, са изложени на риск от предозиране с витамин Д в случай на допълнителна суплементация;
  • прием на големи количества с храната: ежедневната консумация на големи количества риба, морски дарове, черен дроб, жълтъци при лица, които прекарват достатъчно време на открито и приемат допълнително добавки с витамин Д излага на риск от предозиране със субстанцията;
  • прием на добавки с витамин Д: най-висок риск от предозиране с витамин Д се описва при прием на добавки, особено при прием на витамин Д в комбинация с мултивитамини (които обикновено също съдържат витамин Д) и снабдяване с необходимите количества от ежедневната диета и излагане на слънце. Висок риск е налице при неправилно дозиране и/или случаен прием на по-високи от препоръчителните дози, поради невнимание;
  • други фактори: някои подлежащи заболявания (бъбречни, чернодробни, метаболитни, интестинални), както и приемът на някои лекарства (диуретици, лекарства, използвани за лечение на сърдечно-съдови заболявания, хормони) може да повиши рисковете от натрупване на витамин Д в организма и развитие на прояви на интоксикация.

Предозиране с витамин Д само от излагане на слънчева светлина и от хранителни източници не е възможно, тъй като организмът притежава регулаторни механизми, контролиращи необходимите концентрации. Риск е нали при допълнителна суплементация, самостоятелно или на фона на адекватен внос от слънчевите лъчи и/или с храната.

Изложени на по-висок риск от предозиране са бебета и малки деца, бременни жени, както и лица с подлежащи хронични заболявания с различна етиология. При тях проявите могат да се изявят в значително по-тежка степен, налагайки в определени случаи спешна медицинска намеса за намаляване риска от възникване на допълнителни усложнения.

Какви са симптомите при предозиране с витамин Д?

За поява на симптомите на предозиране с витамин Д е необходим различно дълъг период от време. Обикновено първите признаци са налице след няколко седмица прием на значително по-високи дози от препоръчителните, като проявите варират от леко неразположение до значително изразен дискомфорт със системни оплаквания. В много от случаите засегнатите не подозират, че се касае за симптоми на предозиране, тъй като рядко се приемат значително високи количества витамин Д преднамерено.

Много от първите признаци на интоксикация се тълкуват като временно неразположение, признаци на преумора или стрес, сезонна инфекция или обостряне на друго, известно подлежащо заболяване.

При различните засегнати лица се проявяват различни симптоми при предозиране с витамин Д, като сред най-характерните се включват:

  • дискомфорт и неразположение: както дефицитът, така и предозирането с витамин Д, водят до общо неразположение, усещане за умора, отпадналост, апатично настроение, липса на мотивация, намалена работоспособност;
  • оплаквания от страна на храносмилателната система: предозирането с витамин Д води до високи нива на калция в кръвта (хиперкалциемия), което резултира в гадене, повръщане, липса на апетит, болки в корема, констипация (запек), непреднамерено отслабване на тегло (без промени във физическата активност и диетата);
  • неврологични прояви: сред най-честите оплаквания от страна на нервната система са главоболие, обърканост, нарушена концентрация, когнитивен спад, депресивни епизоди, повишена раздразнителност, лабилно настроение, нарушения на съня, психози и други;
  • сърдечно-съдови оплаквания: възможно е развитие на аритмия или влошаване на подлежащи сърдечно-съдови увреждания (аритмия от различно естество, хипертония, сърдечна недостатъчност), атеросклероза и други;
  • бъбречни усложнения: наблюдава се полидипсия (повишена жажда), полиурия (учестено уриниране), риск от дехидратация (обезводняване). 

Хиперкалциурията (повишени нива на калций в урината) крие риск от развитие или влошаване на бъбречнокаменна болест, както и различни по тежест бъбречни увреждания, включително бъбречна недостатъчност.

Предозирането с витамин Д се среща рядко в клиничната практика, въпреки което е важно разпознаването на първите симптоми, назначаване на съответните изследвания и предприемане на своевременни мерки с цел намаляване вероятността от възникване на допълнителни усложнения и неблагоприятни дългосрочни последици.

За намаляване риска от предозиране с витамин Д (и не само) се препоръчва винаги предварителна консултация с лекуващия лекар за необходимостта от допълнителна суплементация с хранителни добавки, избора на подходящ препарат и внимателно уточняване на препоръчителните дневни дози и продължителност на лечебния курс.

Коментирай
Свободно време