7 от най-добрите тайни за отслабване

Не похапвайте между храненията

09.10.2023г. / 06 00ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Без значение колко добре изглежда една жена, в нейните очи винаги има какво да се желае. Ако пък сте с вашите любими приятелки и засегнете темата за отслабването, със сигурност всяка една има какво да сподели. И макар да знаем, че за перфектната форма все още няма хапче или магическа тайна, ние се надяваме да открием нещо, което да ни помогне да бъдем по-добрата версия на себе си. Ето защо, в следващите редове ви предлагаме и някои от най-безценните съвети за отслабване. Ето ги и тях:

Бъдете готови наистина да отслабнете 

Колкото и странно да ви звучи, може би ви се е случвало да опитвате една или друга диета и да установите, че те “не работят”, но признайте си – спазвате ли ги стриктно? Ако бъдете честни със себе си ще разберете, че в повечето случаи вие самите сте причина за неуспеха ви. Затова, опитайте се да приглушите гласа на вътрешната си съпротива. Бъдете най-добрия си приятел и подкрепяйте сами себе си в дългото пътуване, наречено “добра форма”. Дългосрочната загуба на тегло изисква време и усилия – и е дълготраен ангажимент. Въпреки че понякога ще искате да отлагате започването на режим за неопределено време, трябва да се уверите, че сте наистина сте готови да направите постоянни промени в навиците си за хранене и активност. Бъдете склонни да направите промени и не се притеснявайте да потърсите помощ – било то от близки и приятели или пък от професионалисти. 

Свързани статии

Научете се да харесвате здравословната храна

В забързаното ежедневие толкова сме свикнали да хапваме на крак каквото ни попадне, че здравословната храна сякаш остава на заден план. Не забравяйте, че каквато и диета да изберете, в нейната основа ще е залегнала консумацията на „истински“ храни. Възприемането на нов стил на хранене, който насърчава загубата на тегло, трябва да включва намаляване на общия прием на калории. Но намаляването на калориите не трябва да означава да се откажете от вкуса, удовлетворението или от удоволствието от приготвянето на храната.

Следвайте някои основни правила 

Не искаме да ви разочароваме, но трябва да ви кажем истината – ако искате да отслабнете просто не можете да се храните безразборно с каквото и когато пожелаете. Със сигурност ще трябва да намалите приема на калории. Един лесен трик е да добавите към храненето си повече храни на растителна основа - плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. Опитайте се да се стремите към разнообразие, което да ви помогне да постигнете целите си. Започнете отслабването си с тези няколко прости съвета: 
 

  • Намалете захарта, доколкото е възможно, с изключение на естествената захар в плодовете. 
  • Задължително пийте поне два литра вода на ден. 
  • Яжте поне четири порции зеленчуци и три порции плодове дневно. 
  • Заменете рафинираните зърна с пълнозърнести.  
  • Използвайте умерени количества здравословни мазнини, като зехтин, растителни масла, авокадо, ядки и ядкови масла. 
  • Намалете консумацията на млечни произведения (мазни сирена, кашкавали). Можете да направите лек коммромис с  киселото мляко и да го консумирате в умерени количества. 
  • Когато се храните, консумирайте първо зеленчуците, след това протеините и най-накрая – въглехидратите. 


Включете в режима си физическа активност 

Ако искате да загубите тегло успешно и дългосрочно, трябва да отделите време за движение. Това ще ви помогне да поддържате „във форма“ не само тялото, но и психиката си. За предпочитане е да сте активни поне 1 час на ден, но ако това ви се струва невъзможно, според специалисти и 150 минути седмично са достатъчни. Ако фитнеса ви се вижда скучен или пък се срамувате, защото не знаете какво да правите там, започнете с по-леки тренировки. Таква могат да бъдат: бързо ходене, леко бягане, изкачване на стълби, танци (у дома или с инструктор), каране на колело, планински преходи... списъкът може да бъде дълъг. Запомнете, че всеки е започнал от някъде и увеличавайте натоварването постепенно. 

Свързани статии

Не похапвайте между храненията 

Ако нямате време да се храните, вероятно „хапвате“ често, но по малко, а в края на деня дори не помните какво сте яли. Това е така, защото когато хапвате на крак, мозъкът ви не отчита това като хранене. Отделете време, седнете на спокойствие, сложете храната си в чиния и не се разсейвайте, докато се храните. Съсредоточете се върху това, което консумирате. Докато дойде време за следващото ви хранене, опитайте се да не хапвате нищо (дори залък), а пийте само вода, кафе или неподсладен чай.  Прекалено честото „похапване“ между храненията може да натовари черния ви дроб и това да попречи сериозно на абцибиите ви за отслабване. 

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
анонимен ( преди 9 месеца )
До: naistinaНе съм съгласна с теб.Аз не ям,въглихедрати ,но не отслабвах,докто не почнах фастинг 20 - 4
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
naistina ( преди 9 месеца )
Глупости на търкалета. Намалете всички въглехидрати на 20-30 грама на ден завинаги и завинаги ще сте ми благодарни, а тия статии и диетолозите ще станат излишни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар