Здраве и красота

Лунна диета за октомври

Време е за есенен детокс

01.10.2023г. / 15 12ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

С настъпването на есента винаги вниманието ни е фокусирано към това как да подсилим своя имунитет. Детоксикирането на тялото е една от най-важните стъпки. Звучи сложно, но всъщност не е. Това, което можем да направим, е да въведем някои леки промени в ежедневното си хранене. Намаляване на консумацията на захарни и тестени изделия, пакетирани храни, колбаси, алкохол. Ограничаване на солта.

4 билки за намаляване на пикочната киселина

Така например бихме могли да заменим любимата вафла с една или две фурми (без захар, натурални), когато ни се дояде сладко. Да заменим сутрешната баничка със здравословен домашен тост, бъркани яйца, малко авокадо към тях. Закуска, която засища, осигурява енергия, помага в отслабването и съдържа полезни съставки.

Разбира се, няма да забравим и за лунната диета, която също ни помага да изведем част от токсините и натрупаните излишни течности от организма. За да я следваме е важно да знаем фазите на Луната. За месец октомври може да ги видите в следващите редове. Когато настъпи съответната фаза си засичаме 24 часа. Толкова трае една фаза на Луната в лунната диета.

В рамките на 24 часа консумираме само течности – вода, чайове, фрешове (плодови и зеленчукови). Прясно мляко и айрян не са разрешени, както и мед, подсладители и други храни. Но ако сега започвате лунната диета и усетите слабост, може да хапнете по-захарен плод.

Напитка с куркума, оцет и мед за детокс на организма

Лунната диета не се препоръчва за всеки, затова е важно да се допитате до лекар, ако страдате от определени състояния и заболявания. За бременни и кърмещи също не се препоръчва.

След като отмине съответната фаза на Луната, започваме постепенно да захранваме тялото си. Приготвяме си домашни бульони от рагу, зеленчуци. Бихме могли да хапнем ½ варен картоф, малко кисело мляко. Така постепенно, ден след ден, ние добавяме към менюто си полезни и по-леки храни. И това е най-важното, което постигаме с този разтоварващ режим.

Храни с повече протеини от яйцата

Лунната диета може да бъде нашата мотивация да намалим консумацията на вредни храни или напълно да изключим някои от менюто си. Можем да си направим предизвикателство между фазите на Луната да не ядем преработени меса, тестени закуски, сладкиши. Да се храним балансирано, без да ни липсват хранителни групи, но те да са съставени от полезни храни.

Ето и фазите на Луната за месец октомври:

  • 6.10.2023 г. – 16:01 часа – последна четвърт;
  • 14.10.2023 г. – 20:08 часа – новолуние;
  • 22.10.2023 г. – 06:13 часа – първа четвърт;
  • 28.10.2023 г. – 23:27 часа – пълнолуние.
Коментирай