Здраве и красота

Митове и факти за имуностимулиращите хранителни вещества

02.10.2023г. / 10 22ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

Макар времето да е все още сравнително топло и приятно, вирусите вече циркулират активно и в следващите месеци имунната ни система ще бъде изложена на повече предизвикателства като настинки и грип. За да сме по-добре подготвени за тях, ще ви запознаем с някои митове и факти, свързани с имунната система и начините да я стимулираме.

Факт: Пилешката супа може да ви помогне да се почувствате по-добре.

Според Националните институти по здравеопазване в САЩ, пилешката супа наистина има много оздравителни ползи. Вашата любима рецепта вероятно притежава свойства, които се борят с възпалението, подпомагат хидратацията и стимулират отделянето на слуз. Препоръките при настинка или грип са да приемаме много течности, като вода, бульон или спортни напитки, обогатени с електролити.

7 основни добавки за жени

Мит: Витамин С може да предотврати заболяване.

Когато се приема преди началото на симптомите на настинка, витамин С може да съкрати продължителността, но не ви предпазва от заболяване.

Мит: Млечните продукти увеличават производството на слуз.

Може би сте чували, че млякото и другите млечни продукти влошават задръстванията по време на заболяване. Но все още няма изследвания, които категорично да са доказали това твърдение.

Изберете имуностимулиращи хранителни вещества

Тези хранителни вещества играят важна роля в здравето на имунната система:

Витамин C

Храните, богати на витамин С, включват цитрусови плодове, горски плодове, пъпеши, домати, чушки и броколи.

10 признака на дефицит на витамин C

Витамин D

Витамин D се съдържа в мазни риби и яйца. Млякото и соковете, обогатени с витамин D, също са добри източници.

Цинк

Цинкът може да се усвоява по-добре от храни като говеждо месо и морски дарове, но може да се открие и в растителни източници, включително пшеничен зародиш, боб, ядки и тофу.

Пробиотици

Пробиотиците представляват добри бактерии, които поддържат здравето. Ще ги намерите в млечни продукти като кисело мляко, както и във ферментирали храни като кефир и кимчи.

Топ 5 хранителни добавки за оптимално здраве

Протеин

Протеинът може да се набави от животински и растителни източници, включително прясно и кисело мляко, яйца, говеждо, пилешко, морски дарове, ядки, семена, боб и леща.

Храни с повече протеини от яйцата