Здраве и красота

7 основни добавки за жени

Вижте тези 7 супер нутриенти, които допринасят за цялостното здраве

24.08.2023г. / 15 07ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

Тонове продукти и добавки твърдят, че могат да ви поддържат здрави и млади, но на кои наистина можете да се доверите? 
 
Телата ни се нуждаят от определени количества хранителни вещества, за да изпълняват дори най-малките функции. Здравословната диета е добре да включва повечето от хранителните вещества, от които тялото ни се нуждае, но храните, които ядем, невинаги ни дават достатъчно.

Различните тела се нуждаят от различни хранителни вещества, а за женските тела някои елементи са изключително важни. Ето седем хранителни вещества, на които жените трябва да обърнат внимание.
 
1. Калций: Изграждащият кости


Калцият е основен минерал, намиращ се в големи количества в млякото и други млечни продукти, както и в напитки като портокалов сок и ядково мляко. Обикновено около 1 до 2 процента от теглото на женското тяло е калций, според изследване.

Калцият е един от най-ценните елементи за доброто здраве на костите, особено за жените, тъй като те имат по-ниска костна плътност от мъжете, независимо от храненето. По-възрастните жени също са изложени на по-висок риск от развитие на остеопороза, отколкото мъжете, тъй като хормоналните промени по време на менопаузата пряко засягат плътността на костите. Всъщност жените са 4 пъти по-податливи на остеопороза от мъжете, казват от Johns Hopkins Medicine.
 
2. Витамин D: активатор на костите, настроението и имунната система

Витамин D е мастноразтворим витамин, който телата ни могат да произвеждат сами, когато са изложени на слънчева светлина. Намира се и в храни като мляко и млечни продукти.

Защо витамин D е важен? На първо място, витамин D помага на тялото ни да абсорбира калций. Телата ни не могат правилно да усвояват калций без него. Той също така позволява на имунната система да се бори с вируси и бактерии. Някои проучвания също предполагат, че дефицитът на витамин D може да бъде свързан с депресия.
 
3. Рибено масло: пазител на сърцето

Свързани статии

Рибите като скумрия, езерна пъстърва, херинга, сардини, риба тон и сьомга, са богат източник на омега-3, а именно EPA (ейкозапентаенова киселина) и DHA (докозахексаенова киселина).

Тези високоспециализирани мазнини не могат да бъдат произведени в тялото ни. Мазнините са ключова част от структурата на клетъчните мембрани и осигуряват отправна точка за хормони, които регулират съсирването на кръвта, свиването и отпускането на стените на артериите.

Защо рибеното масло е важно? Омега-3 са от съществено значение за здравето на сърцето и кръвоносните съдове и за намаляване на циркулиращите триглицериди за понижаване на риска от сърдечни заболявания. За омега-3 също има доказателства, които показват, че могат да поддържат здрави стави, да намалят възпалението и да подобрят мозъчната функция, включително и паметта.
 
4. Фолат: клетъчният генератор


Фолатът е водоразтворим витамин B - B9 - който естествено се среща в някои храни, но може да се приема и като добавка. Листните зеленчуци са огромен източник на фолат, особено спанакът. Същото важи и за телешкия черен дроб, черния грах, белия ориз и брюкселското зеле.

Защо фолатът е важен? Нашите клетки се нуждаят от фолат, за да функционират правилно. Без фолат не биха се създали нови клетки и тъкани, изграждащи кожата и косата. Фолатът също е ключов хранителен елемент, от който тялото се нуждае, за да метаболизира аминокиселините.

По време на бременност, особено през първите две седмици, когато жените още не знаят, че са бременни, фолатът е от решаващо значение за предотвратяване на аномалии на невралната тръба на плода, като например спина бифида, вид дефект на невралната тръба, който причинява проблеми с гръбначния стълб.
 
5. Желязо

Желязото е един от елементите, които най-често липсват при жените и много дами се оплакват от децифит на ценния нутриент.

Защо желязото е важно? Желязото е минерал, който позволява на кръвта да пренася кислород в тялото. Тялото на всеки човек използва желязо, за да създаде два кръвни протеина. Единият, наречен хемоглобин, пренася кислород от белите дробове до останалата част от тялото. Другият, наречен миоглобин, пренася кислород до мускулите. Също така е от съществено значение за клетъчния растеж и хормоните.
 
6. Магнезий: регулаторът на тялото


Магнезият е минерал, който се съдържа в изобилие в храната, но въпреки това се изчислява, че около половината от американците имат дефицит на магнезий, според Орегонския държавен университет.

Защо магнезият е важен? Магнезият е мощен минерал, който участва в повече от 300 ензимни процеси, които регулират биохимичните реакции в тялото. Той е ценен за всичко: от протеиновия синтез до мускулната и нервната функция, контрола на кръвната захар и регулирането на кръвното налягане. Всеки орган в тялото се нуждае от магнезий, за да функционира правилно.
 
Тялото не може да метаболизира правилно витамин D без магнезий и той също е важен за усвояването на калций.
 
7. Лутеин: Стражът на зрението

Лутеинът е част от мастноразтворим клас хранителни вещества, наречени каротеноиди, пигменти, които придават нюансите на тъмнозелените зеленчуци, оранжевите и жълти плодове и яйчните жълтъци. Добавките с лутеин често са в комбинация със зеаксантин, който естествено се среща в същите храни като лутеина и което прави каротеноида по-бионаличен.

Защо лутеинът е важен? Лутеинът е антиоксидант, който се концентрира в очите, за да ги предпази от свободните радикали. Това са молекули, които могат да увредят ДНК, липидите и протеините и могат да причинят свързана с възрастта макулна дегенерация (ARMD), водеща причина за слепота при по-възрастните хора.

Според едно проучване, публикувано през декември 2020 г. в Journal of Functional Foods, се показва, че лутеинът може да допринесе за защитата на кожата срещу увреждане от ултравиолетова радиация (UVR) – въпреки че авторите на изследването отбелязват, че това не е заместител за слънцезащитен крем.
 
Може да разгледате в сайта на apreka.puls.bg и другите ни предложения от посочените добавки в статията.

* По информация от www.everydayhealth.com.