Здраве и красота

Напълняваме ли преди цикъл и защо? 

В повечето случаи излишните килограми ще се стопят, щом цикълът ви започне 

11.10.2023г. / 16 17ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ние, дамите сме много склонни да оправдаваме променливото си настроение с хормоналните промени, които се случват в тялото ни всеки месец преди цикъл. Има ли истина в това и защо в този период можем да се почувстваме раздразнителни, чувствителни, а на физическо ниво –  подути, наедрели, сякаш сме качили няколко килограма? В следващите редове ще се опитаме да отговорим на този въпрос. И така:

Напълнявате ли преди цикъл?

Според някои медицински изследвания, в дните преди цикъл е съвсем нормално да изпитате най-различни (според някои данни цели 150!) симптома. Сред тях са: увеличен апетит и ненаситно желание за по-големи количества храна; „жажда“ за определени храни (най-вече солени или сладки – бързи въглехидрати); задържане на вода. Всички тези симптоми, комбинирани заедно наистина могат да ви накарат да се чувствате потиснати и наедрели. Както знаете, теглото на всеки човек може да варира с 1 до няколко килограма на денонощие. По правило – обикновено теглото на дамите се покачва средно с около 2 кг преди настъпването на менструалния цикъл. 

Свързани статии

Кога се наблюдават промени в апетита?

Всъщност, макар и неприятни, за тези усещания си има логично научно обяснение. Промените в апетита се наблюдават най-ясно в двете основни фази на менструалния цикъл. 

Фоликуларна фаза 

Този период започва с появата на менструацията и завършва малко преди овулацията. През тази фаза доминиращият хормон е естроген – за него е известно, че потиска апетита и неслучайно през това време вие можете да се почувствате по-спокойни и дори да забележите, че нямате особен апетит. 

Лутеална фаза 

Тази фаза започва след овулацията и продължава до първия ден на следващия менструален цикъл. Тогава хормонът прогестерон е с увеличено производство. Той от своя страна насърчава апетита, затова съвсем нормално е в този период да усетите, че имате нужда от повече храна. 

Свързани статии

Задържате ли вода преди цикъл?

Тук верният отговор отново е положителен – повишените нива на прогестерон активират производството на хормона алдостерон (той кара бъбреците да задържат повече вода и сол). Така че съвсем нормално е да усещате подуване и подпухване в областта на корема, ръцете, краката и ханша. Дори можете да почувствате, че дрехите не ви стоят така добре, както допреди това. Според едно проучване обаче това невинаги означава, че вие наистина напълнявате и ще задържите това тегло и след цикъла. 

Кои са най-честите симптоми, които съпровождат месечния цикъл?

Често пъти предменструалният синдром е състояние, което другите не могат да разберат, но науката напълно подкрепя промените в настроението на жената в този период. А едни от най-честите симптоми могат да бъдат: болки в корема, проблеми с кожата, главоболие, промяна в нивата на либидото, сънливост, изблици на плач или гняв, проблеми с концентрацията, безсъние и др. 

Как да облекчите неприятните симптоми?

Обърнете внимание на диетата си 

Макар и да изпитвате непреодолимо желание за „вредни храни“, опитайте се да не се поддавате на настроението си и вместо да посегнете към каквото ви хрумне, първо „залъжете глада“ с нещо полезно. Например – вместо бързи въглехидрати, изберете храни, които съдържат бавни и сложни въглехидрати (като например – ядки, семена, плодове, царевица, боб, овесени ядки, грах, киноа, кафяв или черен ориз и др.). Включете към менюто си и много зеленчуци (най-вече такива със зелен цвят), тъй като те са богати на фибри и са едни от най-нискокалоричните храни. Опитайте се да намалите консумацията на солени и сладки храни, както и на такива, съдържащи изкуствени подсладители, тъй като те могат да ви предразположат към задържането на вода. 

Пийте повече течности 

Пиенето на повече течности (и най-вече вода) ще ви помогне да се справите с подуването и да се освободите по-лесно от задържаната вода. Ако искате да разнообразите, вместо вода, пийте смутита, но за предпочитане е да са зеленчукови. Можете да си приготвите и детоксикираща напитка, като към чаша гореща вода (или веган мляко) добавите ½ ч. л. мед, лимон, канела, куркума и джинджифил. 
 

Коментирай
Свободно време