Здраве и красота

5 трика за контрол на кръвната захар

Избягвайте прекалено големите порции храна

19.10.2023г. / 12 30ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Когато кръвната ви захар или (глюкозата) се повиши – например след хранене, тогава вашият панкреас освобождава инсулин. Това сигнализира на тялото ви да абсорбира глюкозата, докато нивата ѝ се върнат към нормалните граници. Но ако имате някакво заболяване като диабет например, тялото ви не произвежда инсулин (диабет тип 1) или пък не реагира нормално на него (диабет тип 2). Това може да остави нивата на кръвната ви захар прекалено високи за дълги периоди. С течение на времето, поддържането на тези високи нива може да увреди нервите и кръвоносните съдове и да доведе до сърдечни заболявания и други проблеми.

Знаете ли как нивата на захар в кръвта влияят на здравето ви и има ли начин да ги контролирате?

В следващите редове ще ви предложим няколко лесни трика за това. Ето ги и тях:

Яжте повече фибри 

Фибрите забавят храносмилането на въглехидратите и усвояването на захарта от тялото ви. Това означава, че консумацията им насърчава по-плавното повишаване на нивата на кръвната захар. Всички видове фибри са полезни за тялото, но разтворимите фибри са най-добри за подобряване на контрола на кръвната захар. Хранителните режими с високо съдържание на фибри също помагат при диабет тип 1, позволявайки на тялото да регулира кръвната захар. Примери за подобни храни са: плодове, зеленчуци, боб, пълнозърнести храни, кафяв ориз, горски плодове, сушени плодове, ябълки, авокадо и др. 

Свързани статии

Намалете нивата на стрес

Ако не успявате да отслабнете, въпреки че сте намалили до минимум консумацията на захар и въглехидрати, можете да установите, че това се дължи на прекомерните нива на стрес, на които сте изложени. Той също влияе върху нивата на кръвната захар, ето защо се опитайте да прилагате в ежедневието си техниките за релаксация и медитация. Те могат да ви помогнат за намаляване на стреса и нивата на кръвната захар, като същевременно ще ви накарат да се чувствате по-добре, по-свежи, по-енергични и ще намалят тревожността и депресивните състояния. 

Свързани статии

Пийте много вода 

Едва ли има по-голяма препоръка за здравето от тази. Вероятно ще я чувате постоянно, но пиенето на много вода си остава един от най-важните навици за вашето по-добро здравословно състояние. Това помага на бъбреците ви да изхвърлят излишната вода, ненужните отпадъци от храносмилането и не на последно място – захарта. Едно проучване установи, че хората, които пият повече вода, намаляват риска от развитие на високи нива на кръвната захар.

Избягвайте прекалено големите порции 

Ако се опитвате да спазвате хранителен режим, вероятно за да намалите калориите, сте склонни да пропускате хранения. В резултат на това – хапвате по-рядко, но в по-големи количества, а след като приключите, усещате, че сте преяли. Един от начините да държите въглехидратите под контрол е като ядете умерено и като разпределяте храната си за целия ден. Избягвайте да хапвате малко през деня, за сметка на обилна вечеря. Храненето на тялото ви през целия ден помага за регулиране на нивата на кръвната ви захар и предотвратява пиковете и спадовете на глюкоза. Имайте предвид и количеството въглехидрати, което се съдържа в менюто ви.

Свързани статии

Движете се повече 

Според Американската диабетна асоциация – редовните физически упражнения помагат за подобряване на нивата на глюкозата при хора с диабет тип 2. Това се случва чрез увеличаване на инсулиновата чувствителност и способността на тялото да използва глюкозата като енергия. Упражненията могат незабавно да намалят нивата на кръвната захар, затова хора, които страдат от това заболяване, могат да се консултират със здравен специалист. Той може да им помогне да определят подходящото физическо натоварване и неговата продължителност. Според проучване, публикувано през 2017 г., упражненията 30 минути след началото на храненето обикновено са най-добри за поддържане на контрол на кръвната захар. Но не бързайте към фитнеса – дори разходка с умерено темпо ще ви бъде от полза. 

Коментирай
Здраве и красота
Свободно време