Здраве и красота

Какви са последствията от високата кръвна захар?

Тя може да доведе до преждевременно остаряване

29.08.2023г. / 13 35ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Модерният начин на живот и все по-голямото знание и разбиране за това как функционира тялото ни, задава и нови граници на това кое е здравословно и кое не. Теми, които бяха табу допреди няколко десетилетия, към днешна дата се обсъждат от широката аудитория.

Превенцията на сериозните заболявания става по-лесна, тъй като не липсват адекватни методи за анализиране на конкретните показатели и евентуалните техни отклонения.   

Ако сте загрижени за здравето си, препоръчително е да правите редовни изследвания поне два пъти годишно, като се посъветвате с вашия лекуващ лекар за това кои са основните стойности, на които да обърнете внимание. Със сигурност кръвната захар е един от тях. А какви могат да са последствията за организма от високите ѝ нива? Ето и някои от тях:

Увеличава риска от развитие на диабет тип 2 

Свързани статии

Обхватът на тази сериозна болест е почти пандемичен. Диабетът е заболяване, което често пъти има фатален край, като той е и причина за намаляването на продължителността на живота. Все още няма проучване, което да е доказало връзката между повишената употреба за захар и диабета, но са налице много сериозни индикации за това. Със сигурност можем да кажем, че продължителната консумация на продукти, съдържащи високо количество захари предизвиква резистентност към инсулина (хормон, който се произвежда в панкреса и регулира нивата на кръвна захар). 

Може да увеличи симптомите на депресия 

Диета, в която преобладава консумацията на добавена захар и преработени храни, може да допринесе за промени в настроението и емоциите. Ако се стремите към по-здравословно хранене, можете значително да подобрите не само нивата си на енергия и настроението си, избягвайки сладки храни.

Според редица проучвания, високата консумация на захар може да доведе до когнитивни увреждания, проблеми с паметта и емоционално разстройства като тревожност и депресия (според публикация в healthline.com). Няколко изследвания доказват връзката между високият прием на добавени захари и увеличеният риск от развитие на депресия. Прекомерната консумация на захар може да доведе и до хронични възпалителни процеси, инсулинова резистентност и нарушена допаминергична сигнална система. 

Чайове за баланс на кръвната захар



Възможно е да ускори процеса по стареене на кожата 

Остаряването и появата на бръчки е неизбежно и това е част от живота на всеки човек. Въпреки това, вземането на превантивни мерки още от ранна възраст може значително да намали шансовете да ги развиете. Гликацията (химическа реакция между захари и протеини) може да доведе до преждевременна поява на бръчки по кожата. Причината за това може да бъде натрупването на прекалено много глюкоза във фибрите на кожата, като така се развиват и крайни продукти на гликиране (или AGEs). Тези AGE карат колагена на кожата да бъде по-малко еластичен, което пък от своя страна причинява увисване на кожата. По-малкото производство на еластин прави кожата по-тънка и по-малко еластична. 

5 хитри съвета за балансиране на кръвната захар

Консумацията на прекалено много захар може да причини появата на възпалителни процеси 

Обикновено възпалението е съвсем нормална и дори здравословна реакция на организма да се бори с вируси и други инфекции. Ако то обаче стане хронично, рискувате това да се отрази на цялостното ви здравословно състояние. Редица изследвания показват, че консумацията на храни, които са с високо съдържание на захар може да предизвика възпалителна реакция, която може да окаже негативно влияние върху състоянието на кожни заболявания като псориазис и екзема. Хроничното възпаление в тялото е вредно за здравето и може да увеличи риска от развитие на диабет. 

Навиците на кардиолозите за здраво сърце

Прекаляването със захарта може да намали енергията ви 

Храните, които са богати на добавени захари повишават значително нивата на кръвната захар и инсулина, което води до усещане за повишена енергия. Това чувство обаче не трае дълго. Продукти, които съдържат в себе си повече захар, но в състава им отсъстват протеини, фибри или мазнини ще ви снабдят с бърза енергия, но не след дълго ще последва и рязък спад в нивата на кръвна захар и съответно – енергиен срив. Честите колебания в нивата на кръвната захар пък могат да доведат до нестабилност в нивата на енергията ви.

За да поддържате нивата на кръвна захар стабилни е препоръчително да консумирате възлехидратите в комбинация с протеини или мазнини. 

Какво е усещането, ако кръвната захар е висока?

Какво е допустимото количество захар, което можем да консумираме?

Според сайта Harvard Health Publishing: “Трудно е да се каже кое точно е правилното количество, тъй като захарта не е задължително хранително вещество във вашата диета." Институтът по медицина, който определя препоръчителните дневни стойности на хранителните вещества (или RDAs), не е задал препоръчителни стойности на захарта. Американската кардиологична асоциация обаче, допуска, че жените не бива да консумират повече от 100 калории, които идват от захар дневно (или около 6 ч.л. захар), а мъжете – не повече от 150 калории, идващи от захар (или 9 ч.л. захар). 

Коментирай
Свободно време