Здраве и красота

10 храни, които водят до подуване и образуване на газове

Внимавайте с тях

21.10.2023г. / 07 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всеки има своите любими храни, които включва в ежедневното си меню. Знаем, че е важно да се храним разнообразно, затова се стараем да не изключваме групи храни. Въпреки това понякога след консумацията на някои може да задържим излишна вода, да сме подпухнали или с дни коремът ни да е подут и да страдаме от газове. 

Дъвка, бира, цитрусови плодове, царевица, нахут, патладжан, са сред храните, които могат да раздразнят червата ни. 

Вижте още 10 храни, с които е добре да внимавате. 

1. Газирани напитки – Те съдържат много изкуствени подсладители, които сами по себе си могат да причинят подуване и дразнене на стомаха.

2. Подсладители като сорбитол, еритритол, ксилитол – Това също са захарни алкохоли и са виновници за подуване на корема и образуването на газове, диария. Захарните алкохоли имат различна химична структура от истинската захар, която влияе върху начина, по който тялото ги метаболизира.

3. Кръстоцветни зеленчуци – Отново поради сложните им захари и високото съдържание на фибри, не всяка храносмилателна система приема добре зеленчуци като брюкселско зеле, карфиол, броколи. Те са полезни, но консумацията им може да доведе до газове и подуване на корема.

Свързани статии

4. Лук – Той съдържа значително количество фруктани – вид въглехидрат, който е по-труден за разграждане в стомашно-чревния ни тракт. Някои хора нямат проблем с консумацията на пресен лук, но при термично обработения им се появяват неразположения.

5. Чесън – Чесънът също съдържа фруктани, които водят до появата на газове в червата. Консумацията на подправката може да доведе и до образуването на киселини в стомаха. 

6. Млечни продукти – С напредване на възрастта ние губим ензима, необходим за разграждането и преработването на млечните захари, а страничният ефект от консумацията им често е подуване на корема. Сладоледът също може да доведе до образуването на газове.

7. Нишестени храни – Това може да са зърнени храни, тестени изделия, хляб и бисквити, картофи, моркови, не само водят до подуване и газове в корема, но преработените нишестета в тестените и захарни изделия, задържат излишни течности в организма.

Свързани статии

8. Боб – Въпреки че фасулът е много питателна храна, някои хора може да изпитват трудности при храносмилането на определени видове въглехидрати, които съдържат. Това са ферментиращи фибри, които водят до образуването на газове в корема. 

9. Леща – Това е друг вид бобово растение, което съдържа подобни разтворими фибри като боба. Тези фибри действат като пребиотици за полезните чревни бактерии, но въпреки това не всяка храносмилателна система ги понася. 

10. Ядки – Ядки като бадеми, кашу и фъстъци са вкусни и питателни, но е важно да се консумират в малки количества, тъй като могат да причинят подуване на стомаха. Също така се препоръчва суровите кашу и бадеми да се киснат за няколко часа във вода преди консумация. Повече може да прочетете тук. 

Коментирай