Здраве и красота

Маски за здрава и красива коса за всяка нужда

Как да се погрижите за косата с природни продукти

22.10.2023г. / 15 15ч.
Илияна Николова
Маски за здрава и красива коса за всяка нужда

Косата се нуждае от постоянна грижа, за да е здрава, жизнена и блестяща. Ето защо е от голямо значение да я подхранвате с подходящите маски според нуждите ѝ. Всеки тип коса и всеки проблем, който я мъчи, може да се реши с точните природни продукти. 

Вижте няколко полезни маски за красива и здрава коса според нуждите ѝ. 

Маска за силно увредена и изтощена коса 

Силно увредената и изтощена коса се нуждае от дълбока грижа, подхранване, хидратиране и възстановяване на косъма. За целта ви трябват продукти именно с такова въздействие. Такива са жълтъкът, кокосовото масло и медът. В комбинация те правят чудеса с косата, възстановяват косъма от уврежданията и връщат блясъка. 

Съставки

  • 1 жълтък; 
  • 1 супена лъжица мед; 
  • 2-3 супени лъжици разтопено кокосово масло. 

Смесете съставките и разбъркайте добре. Нанесете маската в корените и бавно разнесете до върха. Увийте косата с кърпа или шапка за баня. Оставете маската да действа през цялата нощ, за да може да проникне максимално в косъма. На сутринта измийте. 

Маска за мазна коса с лимон и мед 

Мазната коса се нуждае от балансиране. Оцетът, лимонът и медът са вашите помощници в тази задача. Сместа от тези три съставки балансира скалпа, прочиства и прояснява косъма, удължава периодите на омазняване.

Съставки:

  • ½ чаша ябълков или бял винен оцет;
  • ½ чаша пресен лимонов сок;
  • 2 супени лъжици мед. 

Смесете съставките и ги нанесете върху скалпа с леки масажни движения. Разнесете леко надолу по косъма, като не е нужно да се стараете да стига чак до върховете. 

Омазняването започва от скалпа и затова той е главната ви цел. Оставете маската да действа не повече от 30-40 минути. Измийте и нанесете хидратиращ балсам. 

Свързани статии

Маска за къдрава коса с майонеза и зехтин 

За да успокоите къдравата коса и да пригладите и подредите кичурите ви е нужно нещо по-наситено на мазнини. Майонезата и зехтинът могат да ви помогнат с тази нелека задача. Добавете мед и яйце към тях, и ефектът ще е повече от страхотен. 

Съставки

  • 2 супени лъжици майонеза;
  • 1 супена лъжица мед;
  • 1 супена лъжица зехтин; 
  • 1 яйце. 

Разбийте яйцето с вилица. Към него добавете всички съставки и разбъркайте енергично. Можете да използвате блендер или пасатор за постигане на гладкост. Нанесете върху косата, като не е нужно да наблягате в корените. По-скоро се постарайте да нанесете маската по дължината на косъма. 

Оставете да действа около 30 минути, като намачквате от време на време. След това измийте с мек шампоан и нанесете продукт за къдрици. Правете маската един-два пъти седмично. 

Коментирай