Здраве и красота

Защо майораната е така полезна за здравето

Прекрасните ползи от ароматната подправка

07.11.2023г. / 09 30ч.
Илияна Николова
Защо майораната е така полезна за здравето

Майораната е една от многото билки, присъстващи в нашата кухня. Тя обаче не е сред най-популярните, като черния и червения пипер например, но заслужава вниманието ви. Определено майораната е билка и подправка, която не само ще направи ястията ви по-вкусни, но и ще подпомогне подобряването на здравословното ви състояние. 

Майораната е източник на много витамини и минерали. В нея се съдържат полифеноли, вид антиоксиданти, които имат мощно противовъзпалително действие. Те се борят с окислителните процеси в клетките, причинени от стрес и влияние на свободните радикали. 

Заради съвкупността си от прекрасни микроелементи, майораната е един чудесен избор за повече здраве, който да направите. 

Можете да включвате майораната по много начини в храненето. Тя е подходяща за овкусяване на меса, салати, печени ястия с месо и зеленчуци, прекрасна е и като добавка към маринати. 

Защо майораната е така полезна за здравето?

Подобрява храносмилането 

Майораната е много богата на фибри. Те в комбинация с антиоксидантите стимулират работата на червата, успокояват нервния стомах, облекчават запека и улесняват изхожданията. 

Превенция на камъни в жлъчката 

Минералите и фибрите в майораната имат диуретичен ефект. Това стимулира производството и отделянето на урина от бъбреците, което намалява риска от поява на камъни. Майораната е богата на калий, който контролира водно-солевия баланс в тялото. Това е важно от гледна точка на превенцията на образуването на калциеви маси. 

За по-здрава сърдечносъдова система 

Майораната подпомага контрола на кръвното налягане, намалява холестерола, има съдоразширяващ ефект. Всички тези полезни свойства стимулират функциите на сърдечносъдовата система и я правят по-здрава. 

Свързани статии

Намалява стреса 

Майорана има седативен ефект. Тя успокоява нервната система и потиска стреса в тялото. Благодарение на магнезия в състава си, тя се отразява благотворно на нервната система. 

Антиоксидантите в нея противодействат на стреса, причинен от свободните радикали и натовареното ежедневие, което значително облекчава организма и подобрява настроението.  

Намалява риска от диабет 

Благодарение на фибрите и минералите в състава си, а и заради това, че майораната е бедна на захари и с нисък гликемичен индекс, тя подпомага контрола и превенцията на диабет. Ако я включвате редовно в храненето си, това ще допринесе за балансирането на кръвната захар и поддържането на стабилните ѝ нива – нещо много важно не само за контрола на диабета, но и на наднорменото тегло. 

Коментирай