Здраве и красота

Куркума – защо тази подправка е толкова специална?

Ползите за здравето от куркумата

17.10.2020г. / 19 02ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Куркумата е подправка с пикантен вкус и множество ползи за здравето. Нейната активна съставка куркумин е антиоксидант, който има мощни противовъзпалителни и антистареещи свойства, заради което куркумата е толкова полезна. Ако я включвате по-често в менюто си, с тялото ви може да се случат някои забележителни неща. Ето какви.

Куркумата стимулира отслабването

Куркумата дава тласък на метаболизма, което прави изгарянето на мазнини и отслабването по-лесно. Изследванията сочат, че тази подправка има ползи и за ендокринната система, имунната система и метаболитните процеси в организма.

Какво се случва, когато преди сън пиете мляко с куркума

Облекчава симптоми на артрит

Благодарение на противовъзпалителните си свойства куркумата може да помогне да намалите болките и сковаността в ставите, които са характерни за артрита и ревматологичните заболявания. Те ограничават движението и понижават качеството на живот. Включвайте куркума по-често в ястията си, за да намалите възпаленията в тялото.

Куркумата стимулира настроението

Подправката може да помогне да подобрите настроението си. Това прави ролята ѝ в контрола и превенцията на депресията много важна. Куркуминът може да допринесе за потискане на депресията и подобряване на настроението, сочи изследване от 2019 година, публикувано в Food Science and Nutrition.

Защо да пиете отвара с куркума всеки ден?

Свързани статии

Може да помогне при висока кръвна захар

Рисковете от отключване на диабет тип 2 и 1 са смесица от генетични фактори и фактори, свързани с храненето и начина на живот. Редица изследвания показват, че промяната в храненето и повишаване на двигателната активност могат да подобрят инсулиновата резистентност, да понижат теглото и да намалят риска от диабет. Включването на противовъзпалителни храни, които подобряват усвояването на глюкозата и правят клетките по-толерантни към инсулина също са от голямо значение. Куркумата е една от тях.

Джинджифилов чай с куркума и неговите ползи за здравето

Куркумата има противоракови свойства

Благодарение на голямото количество антиоксиданти в състава си, тази подправка може да намали риска от възникване на злокачествени изменения на клетките, водещи до рак. Куркуминът има антиоксидантни свойства, които намаляват възпаленията и подобряват процесите на делене на клетките, както и забавят стареенето.

Коментирай