Здраве и красота

Най-честите грешки в красотата, които увреждат кожата и косата

Не ги допускайте, ако искате млада кожа и здрава коса

25.10.2023г. / 11 00ч.
Илияна Николова
Най-честите грешки в красотата, които увреждат кожата и косата

Красиви и здрави кожа и коса – това е мечтата на всяка жена. Когато става въпрос за грижа за красотата, не само употребата на различни козметични продукти е важна. От също толкова голяма важност е да не допускате някои грешки в ежедневната грижа за косата и кожата, които могат да попречат на свежия им и здрав вид. 

Кои са най-честите грешки в красотата, които увреждат кожата и косата?

Миете косата си по няколко пъти 

Излишно е да измивате косата по два или три пъти с шампоан. Някои хора го правят редовно, защото смятат, че така ще премахнат замърсяванията, особено при мазна коса. Премиването на косата я пресушава, кара я да бъде по-слаба и податлива на увреждания, накъсвания, цъфтеж. 

Достатъчно е да измивате косата един път с шампоан, като също е препоръчително да не го правите всеки ден. 

Спите с грима 

Спането с непочистен грим е една от най-лошите грешки, които увреждат кожата. Дори да нямате проблемна кожа, тя може да стане такава, ако държите грима постоянно върху нея. 

Той запушва порите, пресушава кожата, създава условия за блокаж и задържане на себум, мръсотия, мъртви клетки. 

Редовното почистване на грима и нанасянето на подхранваща и хидратираща грижа е от съществено значение за младия вид на кожата.

Свързани статии

Решите мократа си коса 

Мократа коса е много по-уязвима на накъсване, начупване и увреждане от сухата. По тази причина разресването на мокра коса е една от пагубните грешки, които я увреждат. 

Ако мислите, че нанасянето на обилно количество балсам помага да предпазите косата си при разресване на мокро, грешите. 

Използвате нагряващи уреди на мокра коса 

Другата често срещана грешка, която уврежда косата до голяма степен е използването на нагряващи уреди, докато е мокра. Сешоарът няма как да се избегне, тъй като целта му е именно да изсуши косата. 

Но ако използвате преса или маша за коса, докато тя е още мокра, това допълнително ще я увреди, изтощи и ще я накара да цъфти. 

Освен това, ако използвате нагряващи уреди за оформяне на прическата си, докато косата е мокра, вероятността прическата ви да не издържи до края на деня е много по-голяма. Препоръчително е косъмът да е добре изсъхнал преди употреба на преса или маша. 

Не почиствате шията и деколтето 

Когато почиствате кожата на лицето, не забравяйте шията и деколтето. Кожата на тези места също се влияе лесно от замърсявания и натрупвания. 

Освен това е нежна и по нея се образуват бръчки, несъвършенства, пигментни петна и пъпки, ако не се грижите за нея подобаващо. Почиствайте редовно всяка вечер и нанасяйте подхранващи и хидратиращи продукти. 

Коментирай