Здраве и красота

Защо е важно да ядете портокали през зимата всеки ден

Какви ползи носи най-известният цитрус

13.11.2023г. / 07 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Зимата скоро наближава, а много от нас я свързват с превъзходния мирис на портокали, които са в изобилие през този сезон. 

Портокалите не се раждат у нас, а се внасят от топли страни, в които именно зимният сезон е моментът, в който зреят натурално. Това ги прави изключително богати на витамини и минерали, а това е солидна причина да направите портокалите редовно присъстващ продукт на масата. 

Защо е важно да ядете портокали през зимата всеки ден?

Портокалите контролират холестерола 

Портокалите са много богати на фибри и антиоксиданти. Те играят съществена роля за контрола на холестерола, еластичността на кръвоносните съдове, кръвното налягане. 

Всичко това се отразява много добре на работата на сърдечносъдовата система и предпазва от запушване и стеснения на артериите. 

Портокалите са полезни против рак 

Тъй като портокалите са много богати на антиоксиданти и витамин С, това ги прави много добър помощник в борбата с рака. Портокалите са едно чудесно средство да намалите риска от злокачествени промени в клетките и тъканите. 

Портокалите имат противовъзпалителни свойства 

Заради богатото наличие на антиоксиданти, витамини и минерали, портокалите намаляват общото възпаление в тъканите, което не само понижава риска от хронични и ракови заболявания, но допринася и за предпазване от инфекции и вируси. 

Витамин С в портокалите е в изобилие, което е важно и ценно за функциите на имунната система. 

Свързани статии

Портокалите правят кожата и косата здрави 

Отново заради огромното количество витамин С и антиоксиданти в портокалите, те са полезни и за кожата и косата. Витамин С е главен участник в синтеза и усвояването на колаген, което подобрява структурата на кожата, забавя стареенето, прави косата жизнена и бляскава. 

Портокалите са полезни за очите 

Портокалите подобряват зрението. Те са много богати на витамин А, който придава характерния им оранжев цвят. 

Витамин А е мощен антиоксидант, имащ пряко отношение към здравето на зрението. Той намалява възпаленията в очните структури и намалява дегенерациите в тях. 

Портокалите са полезни за черния дроб 

Портокалите съдържат витамин А, който предпазва черния дроб от увреждания, стимулира функциите му, улеснява извеждането на токсините, подпомага синтеза на чернодробни клетки и ензими. Освен това намалява възпаленията, което предпазва от чернодробни заболявания. 

Портокалите са полезни и за бъбреците

Портокалите са богат източник на вода и фибри, което улеснява работата на бъбреците, стимулира образуването на урина, извеждането на токсините и намалява риска от бъбречни заболявания и инфекции. 

Коментирай
Здраве и красота