Здраве и красота

Кои са най-полезните храни, които да хапваме през зимата?

Избирайте храни, богати на витамин D

11.02.2023г. / 10 33ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Често пъти свързваме зимния сезон с повече време, прекарано вкъщи. Много хора дори твърдят, че през зимата се заседяват и поради това напълняват. Но според проучвания е точно обратното – по-студеното време е най-подходящо за сваляне на килограми, тъй като тялото е принудено да хаби повече калории, за да поддържа оптималната си телесна температура. Но ако сме честни със себе си и пренебрегнем оправданията си, винаги можем да намерим време и начин да сме активни и да хапваме здравословно. В следващите редове ще ви дадем няколко предложения за най-полезните храни, които можете да консумирате през зимата. Ето ги и тях:

Карфиол и броколи

Хапването на зеленчуци и физическата активност през зимата могат значително да повишат защитните сили на организма ви. И карфиолът и броколите, съдържат високи нива на витамин C, който поддържа имунната система. Имайте предвид, че замразените зеленчуци съдържат същите полезни вещества, както пресните, така че не се притеснявайте да ги консумирате и по двата варианта.

Кореноплодни зеленчуци

Намирането на пресни зеленчуци през зимата може да бъде известно предизвикателство. Въпреки това, кореноплодни като цвекло, ряпа и моркови могат лесно да се открият, дори и в най-близкия супермаркет. Това е така, защото те издържат на ниски температури. Консумирането на тези зеленчуци варени, сурови или печени може да зареди организма ви с витамин А и C, както и бета-каротин.

Топло мляко

Прясното мляко, както и другите млечни продукти – кисело мляко, сирене, извара и др. са чудесен избор за храни през зимата. Това е така, защото те съдържат витамин В12 и А, протеини и калций, които могат значително да подобрят здравословното състояние на човек. Повечето хора са склонни да се разболяват през зимата, но пък редовната консумация на топли напитки, и по-точно прясно мляко, може да ви зареди с полезни вещества и да повиши съпротивителните сили на организма ви. Ако пък искате да намалите приема на калории, можете да изберете млечни продукти с ниско съдържание на мазнини.

Сирене, яйца и риба

Сиренето, яйцата и рибата съдържат витамин В12, който подпомага нормалното функциониране на имунната система. Освен това тези храни могат да намалят усещането на умора и отпадналост. Можете да им се насладите по всяко време на деня. Хапвайте тези продукти ако искате да останете във форма и да сте заредени с енергия през целия сезон.

Овесена каша

Тайната на това да останете енергични до обяд е приемането на питателна и здравословна закуска, с бавно освобождаване на въглехидрати – като например овесена каша. За да я направите още по-вкусна, към нея можете да добавите тахан, мед, плодове, семена, ядки и дори фурми.

Супа

Супата е перфектна храна за зимата, но трябва да внимавате със прекаляването със солта и за предпочитане е да изберете вариант без сметана. Най-добре е да потърсите рецепти за супи, за чиято основа са необходими пилешки или зеленчуков бульон или вода и които съдържат много зеленчуци. Ако пък добавите боб или леща към супата, това ще ви зареди с протеини и фибри, но без излишни мазнини. Те ограничават апетита ви, тъй като забавят храносмилането и контролират кръвната захар. Комбинирайте супите с пълнозърнести крекери или протеинов хляб.

Храни, богати на витамин D

Доказано е, че хората, които се хранят по-емоционално през есента и не обръщат внимание на диетата си, имат по-ниски нива на витамин D. Това може да бъде свързано с повече тревожност и депресия. Ето затова храни, богати на този елемент трябва задължително да присъстват във вашето зимно меню. Такива продукти са сьомга, яйчени жълтъци, зърнени храни, мляко и червено месо.

Коментирай