Здраве и красота

Защо акай бери е толкова полезен плод

За многобройните ползи за здравето от малкия черен плод

15.11.2023г. / 06 30ч.
Илияна Николова
Защо акай бери е толкова полезен плод

Акай бери е малко познат плод, чийто произход се корени в джунглите на Амазония. Среща се в Южна Америка, но може да се открие на пазара и у нас, включително в биомагазините. 

Акай бери заслужава специално внимание, не само защото е с интересен и приятен вкус, но и защото притежава фантастични качества, подобряващи здравето в много аспекти. 

Защо акай бери е толкова полезен плод?

Стимулира сърдечносъдовата функция 

Акай бери наподобява черните боровинки и касиса по структура, не само по цвят. Той притежава много високо количество антиоксиданти и фибри, които въздействат силно благоприятно на сърдечносъдовата система, подобрявайки функциите ѝ. 

Акай бери е полезен за балансиране на кръвното налягане, холестерола, превенция на запушване на артериите. 

За по-добро храносмилане и бърз метаболизъм 

Акай бери е богат на фибри. Те стимулират движенията на червата, отделянето на храносмилателни ензими и извеждат токсините от дебелото черво. Фибрите дават много енергия и освен това ускоряват метаболизма, което улеснява контрола на теглото и отслабването. 

Усилва имунитета 

Благодарение на високото съдържание на антиоксиданти и богатото наличие на витамини и минерали, особено витамин С, акай бери има изключително добро въздействие върху имунната система. 

Това помага за намаляване на възпалението, което я улеснява в отбранителните ѝ функции срещу външни патогени. 

Свързани статии

Помага за красива и млада кожа

Тъй като акай бери е много богато на витамин С, то се отразява добре на кожата. Витамин С е важен антиоксидант, без който колагенът не се синтезира и не се усвоява качествено. 

Редовната консумация на акай бери доставя големи количества от ценния витамин за кожата и всички тъкани. 

Акай бери е полезно и против бръчки в този смисъл. Комбинацията от антиоксиданти и витамин С помагат на кожата да остане свежа и жизнена за по-дълго, забавя стареенето и стимулира обновителните процеси в клетките. 

Подобрява нервната система 

Акай бери е полезно и за нервната система и мозъка. Антиоксидантите и минералите в него стимулират паметта, концентрацията, намаляват възпаленията в мозъчната тъкан, като помагат за предпазване от дегенеративни заболявания. 

За повече енергия 

Акай бери дава много енергия заради високото съдържание на фибри и минерали. Те са естествен енергиен стимулант, който освен това удължава усещането за ситост. 

Фибрите се усвояват бавно от организма, което осигурява достатъчно енергия през целия ден. 

Коментирай