Здраве и красота

Плодове за детокс на черния дроб

Вкусни и полезни

13.09.2023г. / 16 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Начинът на хранене играе ключова роля в поддържането на здравето на черния дроб. В менюто ни може да включим редица полезни храни, за които е известно, че съдържат съединения, за които е доказано, че подпомагат производството на чернодробните ензими, предпазват от натрупване на мазнини и намаляват възпалението и оксидативния стрес.

Черният дроб е отговорен за процесите в тялото от производството на протеини, холестерол и жлъчка до съхраняването на витамини, минерали и дори въглехидрати. Затова е важно да се грижим добре за него. Също така, една от многото важни функции на този орган е да разгражда токсини като алкохол, лекарства и естествени странични продукти от метаболизма.

Тъй като знаем, че е важно плодовете да присъстват всеки ден в менюто ни, вижте кои освен ябълките се считат за едни от най-полезните за детокс на черния дроб.

4 чая, полезни за черния дроб

Цитрусови плодове

Едни от най-добрите цитрусови плодове за детокс на черния дроб са грейпфрут, портокали, лайм и лимони, за които е известно, че могат лесно да засилят естествените прочистващи функции на черния дроб, тъй като са богати на витамин С и антиоксиданти.

Редовната консумация на малко количество прясно изцеден сок от грейпфрут помага на черния дроб да произвежда повече ензими, които допринасят за отделянето и изхвърлянето на токсините и канцерогените, сочат западни изследвания. Разбира се, не бива да забравяме да включим в менюто си и останалите цитрусови плодове.

Грозде

Вкусното грозде е богато на антиоксиданти, за които е известно, че предпазват черния дроб. Веществото ресвератрол, което се съдържа в гроздето, има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които са от полза за черния дроб чрез повишаване на нивата на антиоксиданти, понижаване на оксидативния стрес и намаляване риска от увреждане на клетките.

Бодлива круша

Това е популярен вид ядлив кактус, като обикновено се консумират плода и сока от него. Смята се, че консумацията на бодлива круша допринася за предпазването на черния дроб от алкохолна токсичност, тъй като има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.

5 диети, които ще подобрят здравето ви

Горски плодове

Ако обичате да хапвате свежи горски плодове, не забравяйте за сините и червени боровинки, тъй като те имат естествени детоксикиращи свойства. Те са изключително богати на антоцианини – цветните пигменти, които им придават тези красиви цветове. За тях е известно, че действат като антиоксиданти, които се свързват с различни ползи за здравето.

Свързани статии

Според редица западни изследвания, консумацията на тези горски плодове, както и останалите, които могат да се нарекат такива, стимулират здравето на червата и могат да подобрят свойствата на организма за детоксикация на черния дроб. Боровинките също подобряват антиоксидантните ензими и реакцията на имунните клетки.

Авокадо

Авокадото е друга суперхрана за детокс на черния дроб. Смята се, че редовната му консумация насърчава синтеза на глутатион в тялото, от който черният дроб се нуждае, за да елиминира вредните токсини. Авокадото допринася и за поддържането на артериите чисти.

Коментирай
Свободно време