Здраве и красота

Кои са най-полезните ядкови масла за повече здраве

Алтернативни масла, с които да готвите

28.10.2023г. / 06 30ч.
Илияна Николова
Кои са най-полезните ядкови масла за повече здраве

Ядките са едни от най-здравословните храни, които можете да включите в диетата си. Те са богати на мастни киселини, фибри, протеини, сложни въглехидрати, витамини и минерали. 

Маслата от ядки са също толкова здравословни и заслужават внимание и място в храненето. Те могат да са много добър източник на енергия и хранителни вещества, които да стимулират различни функции в тялото.

Важно е да се внимава с количеството ядки и ядкови масла, защото съдържат много калории за малко количество. Повечето ядки имат хранителна стойност от порядъка на около 600 калории за 100 грама, което е значително количество. 

Кои са най-полезните ядкови масла за повече здраве?

Фъстъчено масло 

Фъстъченото масло е изключително здравословно. То е богат източник на енергия, антиоксиданти, фибри, мастни киселини. Притежава активното вещество ресвератрол, което има противовъзпалителен и антибиотичен характер. 

Бадемово масло 

Бадемовото масло е също така здравословно ядково масло, богато на много големи количества витамин Е. Бадемовото масло е и малко по-бедно на калории, което го прави изключително добър избор при диети. 

Свързани статии

Съдържа много фибри и витамини, а антиоксидантите в него намаляват възпаленията, борят се със стреса и намаляват риска от рак. 

Можете да използвате бадемово масло за шейкове, салати, печива, смутита. Дава много енергия и подобрява настроението, освен това има превъзходен вкус. 

Орехово масло

Орехите също са една от най-здравословните ядки. Ореховото масло е богат източник на омега-3 мастни киселини, които имат мощен противовъзпалителен ефект, стимулират функциите на нервната и сърдечносъдовата системи. 

Ореховото масло е подходящо за салати, печива, смутита, шейкове, пикантни ястия с месо и зеленчуци. 

Масло от кашу 

Маслото от кашу е още един прекрасен здравословен избор, който можете да направите за тялото си. Маслото от кашу е много богато на минерали, сред които магнезий, фосфор, мед. Те са изключително важни за здравината и плътността на костите. 

Маслото от кашу има леко сладък вкус, което го прави подходящо за десерти, печива, салати и отново шейкове и смутита за закуска и много енергия.  

Коментирай