За дома

Как правилно да използвате различните мазнини за готвене

Алтернативи на олиото и техните употреби

09.05.2023г. / 06 43ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

В готвенето използваме различни мазнини. Олиото е сред най-употребяваните масла за готвене, но далеч не е единственото. Има много други мазнини, които имат невероятни качества в приготвянето на различни ястия, а и притежават фантастични ползи за здравето. Алтернативните мазнини за готвене са популярни и заради здравословните си ефекти.

7 от най-добрите мазнини за готвене

Всяка мазнина за готвене обаче има своите особености, заради които трябва да се използва при определен начин. Много важна е температурата на готвене и точката на кипене, които са главният ориентир за това как да ги употребявате правилно, така че да извлечете максимума от тях.

Как да използвате правилно различните видове мазнини за готвене?

Зехтин

Студено пресованият зехтин или зехтин екстра-върджин е една от най-популярните мазнини. Той обаче се слави с това, че е подходящ само за студени ястия, салати и дресинги, а не за готвене. Вкусът му е горчив, а при нагряване става още по-натрапчив. Смята се, че с този вид зехтин не е добре да се готви.

Това не е така. Студено пресованият зехтин е напълно годен за готвене. За да се насладите на неговите вкусови и хранителни качества е важно да не го загрявате на температура по-висока от 190 градуса.

Чести грешки при готвенето с масло

Фъстъчено масло

Може да се учудите, но фъстъченото масло също е подходящо за готвене. То е полезно за сърдечносъдовата система, защото понижава холестерола и балансира нивата на триглицеридите. Контролира и стойностите на кръвната захар, което го прави чудесен помощник в контрола и превенцията на диабет.

Фъстъченото масло има висока точка на кипене. Може да се използва за готвене при температура до 230 градуса. Подходящо е за печене и пържене.

Кокосово масло

Кокосовото масло е много полезно, защото съдържа омега-3 мастни киселини. Ефективно е в контрола на кръвната захар, холестерола, има антибактериални свойства, а и придава фантастичен мек вкус на ястията.

Защо готвенето без мазнина не е толкова полезно, колкото се смята?

То обаче има по-ниска точка на кипене и се втечнява бързо. Прегряването му води до разпад на мастните киселини в него и влошаване на качествата му. Не е добре да се готви с кокосово масло при температура по-висока от 180 градуса. Подходящо е предимно за печене.

Рапично олио

Олиото от рапица е много богато на витамините Е и К, омега-3 мастни киселини, което го прави също толкова полезно за сърдечносъдовата система, както останалите мазнини. То има много висока точка на кипене – 250 градуса, което го прави идеално както за печене, така и за пържене.

Краве масло

Кравето масло е сред популярните мазнини, които се използват широко в нашата и в много други кухни по света. То придава феноменални вкусови качества на ястията, които се приготвят с него. Богато е на витамин А, който е полезен за кожата, очите, деленето на клетките във всяка тъкан.

4 рецепти с кокосово масло

Маслото има ниска точка на кипене, заради което не е подходящо като основен заместител на олиото за всякакъв тип готвене. Не е добре да се нагрява повече от 150 градуса, защото започва да изгаря, да губи качествата си, дори да горчи. Най-подходящо е за печене на ниска температура. Става и за пържене на слаб огън или смесено с малко олио или зехтин.

Масло от авокадо

Маслото от авокадо е алтернативна мазнина, с която се готви прекрасно, защото има висока точка на кипене – 250 градуса. Подходящо е за пържене и печене, но с него успешно се овкусяват и пресни салати.

Коментирай