Здраве и красота

Как да подобрите натурално щитовидната жлеза при намалена функция

Помогнете ѝ да функционира по-добре с промяна в навиците

30.10.2023г. / 19 00ч.
Илияна Николова
Как да подобрите натурално щитовидната жлеза при намалена функция

Щитовидната жлеза е една от най-важните жлези с вътрешна секреция, от която зависят много процеси в организма. Тя регулира теглото, сърдечносъдовите функции, метаболитните процеси, хормоналния баланс на половите хормони, нивата на енергия в организма, топлинния обмен, процесите в нервната система. 

Ако щитовидната жлеза не работи нормално и е налице намалена функция, някои от най-важните жизнени процеси биват нарушени. При понижена функция на щитовидната жлеза е възможно да имате наднормено тегло, липса на енергия, проблеми с кожата, проблеми с паметта и концентрацията, депресия. 

Внимание! Ако имате проблеми с щитовидната жлеза, задължително се консултирайте с лекар. Той ще назначи необходимата терапия. 

Извън терапията обаче има някои навици в ежедневието, които можете да добавите в рутината си, така че да подпомогнете функциите на затруднената си щитовидна жлеза. Кои са те?

Селен 

Селенът е важен минерал, отговарящ за функциите на щитовидната жлеза. Той се среща натурално в орехите, бразилските орехи, гъбите, лука, слънчогледовите семки, сьомгата. Похапвайте повече от тези храни, за да добавите още селен към храненето. 

Внимавайте с бисфенол А

Бисфенол А е една от най-вредните за хормоналния баланс химически съставки. Среща се най-вече в пластмасовите опаковки и съдове, използвани в ежедневието. Храната и напитките, които се съхраняват в пластмасови опаковки и съдове се насищат с бисфенол А, който прониква в организма и вреди. 

Бисфенол А се свързва с хормонален дисбаланс, рак, възпаления, метаболитни проблеми, сърдечносъдови заболявания. 

Свързани статии

Яжте повече омега-3

Мастните киселини имат противовъзпалителен ефект. Те са много важни за щитовидната жлеза, защото намаляват възпалението и стимулират функциите ѝ. Омега-3 се намират в рибата, ядките, ядковите масла, пълнозърнестите храни, киселото мляко, яйцата. 

Омега-3 са важни за паметта и концентрацията, за нивата на енергия, за здравето на кожата, които страдат при намалена функция на щитовидната жлеза. 

Ограничете стреса 

Колкото и трудно да звучи да ограничите, намалите или изцяло премахнете стреса, не е невъзможно. Можете да приемете някои практики в ежедневието си, с които да се опитате да се преборите със стреса или поне да го понижите. 

Това е важно не само за щитовидната жлеза, а за всички органи, системи и функции в тялото. Колкото по-малко стрес понася тялото и психиката ви, толкова по-здрави ще сте. 

Има редица начини, по които да се опитате да понижите стреса. Сред тях са тренировки, разходки, йога, медитация, любими занимания в свободното време, хобита, дихателни техники, ходене пеша.

Ограничете глутена 

Дори да нямате глутенова непоносимост е важно да намалите глутеновите продукти, за да подобрите състоянието на щитовидната жлеза. Глутенът пречи на функциите на щитовидната жлеза, предизвиква възпаления в тъканите и влошава състоянието при хипотиреоидизъм. 

Коментирай