Здраве и красота

Есенна алергия – как да се справите с проблема

Алергиите могат да се появят и през есента

31.10.2023г. / 06 00ч.
Илияна Николова
Есенна алергия – как да се справите с проблема

Алергиите могат да се появят по всяко време на годината. Свикнали сме да смятаме, че алергии се отключват и влошават през пролетта, когато е най-активният цъфтеж на повечето растения, но през есента също може да се случи. 

Някои растения отделят полени през есента, а ако времето е по-топло и слънчево от обичайното, има вероятност някои растения да цъфтят или отделят полени допълнително. Това може да отключи оплакванията и симптомите ви от пролетта и да ви накара да се чудите какво се случва. 

В този смисъл есенните алергии не са рядкост и е възможно да ви тормозят в момент, в който сте забравили за тях. 

Как да се справите с есенната алергия?

Редовно почиствайте шумата от балкона или пред дома си 

Ако живеете в къща с двор, редовно премахвайте падналата шума пред вратата и прозорците си, както и от терасата. Колкото по-близо е шумата до дома ви, толкова по-голяма е вероятността дразнещи частици да влязат във вътрешността на дома ви. 

Премахването на шумата заедно с всички останали полени по нея е много важно за намаляване на дразненето при есенна алергия. 

Свързани статии

Същото важи и за листата на балкона. Есенният вятър обикновено е силен и донася всякакви листа и полени, които остават на терасата или первазите на прозорците. Когато ги отворите, тези алергени навлизат в дома ви и предизвикват раздразнения. 

Взимайте душ веднага след прибиране вкъщи 

Ако сте били навън, по кожата и косата ви със сигурност са полепнали есенни полени. За да намалите симптомите и дразненето, винаги взимайте душ след прибиране вкъщи. Изпирайте и дрехите си, защото по тях също остават множество дразнещи частици.

Избягвайте алергенни храни 

Някои храни утежняват оплакванията при есенни алергии. Следете тялото си за реакции при консумация на някои храни и ги изключете временно от менюто си. 

Избягвайте полените 

Препоръчително е да избягвате разходки в гъсти гори и паркове, където някои растения могат да отделят есенни полени. Ако страдате от есенна алергия, можете да разгледате поленните календари, които показват кои растения активно отделят полени през есента.

При нужда вземете медикамент 

Ако алергията е много силна и оплакванията влошават качеството ви на живот, консултирайте се с алерголог, който да ви предпише адекватен медикамент за този сезон. Ако симптомите не са толкова силни можете да се обърнете към традиционните противоалергични лекарства, които приемате. 

Коментирай