Здраве и красота

Дефицит на магнезий – как да го познаете и предотвратите?

Консумирайте повече банани 

02.11.2023г. / 15 00ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Магнезият е минерал, който се среща естествено в тялото, както и в много храни. Според данни, той е кофактор в повече от 300 ензимни процеса, които регулират различни биохимични реакции в тялото, включително: протеиновия синтез, мускулната и нервна функция, контрола на кръвното налягане. Магнезият е необходим за производството на енергия и регулирането на гликолизата. Той допринася и за структурното развитие на костите и е необходим за синтеза на ДНК, РНК и антиоксиданта глутатион.

Магнезият също играе роля в активния транспорт на калциеви и калиеви йони през клетъчните мембрани, процес, който е важен за проводимостта на нервните импулси, мускулната контракция и нормалния сърдечен ритъм.

Как да познаете дефицита му?

Проблеми с костите 

Много фактори влияят върху риска от развитие на остеопороза, като в това число влизат – естествените процеси на стареене, както и липсата на упражнения и небалансираният хранителен прием на витамини D и K. Дефицитът на магнезий може да бъде един от рисковите фактори за появата и развитието на остеопороза и на костни фрактури.

Свързани статии

Високо кръвно налягане 

Някои проучвания при животни показват, че дефицитът на магнезий може да повиши кръвното налягане и да насърчи повишаването му, което от своя страна може да е силен рисков фактор за сърдечни заболявания. Освен това в някои изследвания се споменава, че магнезиевите добавки могат да понижат кръвното налягане, особено при възрастни с високо кръвно.

Свързани статии

Неравномерен сърдечен ритъм 

В най-тежките случаи аритмията може да увеличи риска от инсулт или сърдечна недостатъчност. Дефицитът на магнезий може да причини или влоши аритмията (позната още като неравномерен сърдечен ритъм). Сърдечната аритмия е потенциално сериозен ефект от магнезиевия дефицит. Тя може да варира от липса на симптоми до причиняване на много сериозни последствия. При някои хора може да причини нерегулярно сърцебиене, което се изразява в пауза между ударите на сърцето. 

Свързани статии

Гадене и повръщане 

Ако имате магнезиев дефицит, може да почувствате гадене, повръщане и/или загуба на апетит. Можете да си набавите повече магнезий, като приемате магнезиеви добавки или добавяте към диетата си повече храни, богати на магнезий. Симптоми като гадене, повръщане и загуба на апетит обаче могат да направят по-трудно храненето или приемането на добавки. Във всички случаи, преди да започнете приема на каквито и да е хранителни добавки, първо се обърнете към вашия лекуващ лекар. 

Свързани статии

Чувство на умора и слабост 

Наличието на хипомагнезиемия означава, че на тялото ви липсва основно хранително вещество, от което се нуждае. Това може да ви накара да се чувствате уморени и слаби, особено в ранните етапи на магнезиев дефицит. Магнезият също играе роля и в метаболизма. Както знаете, това е химичен процес, който превръща храната в енергия. Когато в тялото ви има по-малко магнезий, метаболизмът ви може да се забави, което ви кара да се чувствате слаби и уморени. Това се дължи на нарушената обмяна и недоброто усвояване на хранителни вещества. 

Свързани статии

Мускулни спазми 

Тъй като магнезият помага за контролиране на мускулните контракции, ниските нива на хранителното вещество може да ви затруднят да движите мускулите си. Това може да доведе до неволни мускулни контракции и спазми.

Свързани статии

Как да си набавите повече магнезий?

Освен като хранителна добавка, за да увеличите нивата на ценния минерал в организма си, можете да включите в диетата си някои от следнте храни:

Черен шоколад 

Черният шоколад е с плътен и наситен вкус, като дори може да усетите и специфичния му аромат. Той е много богат на магнезий (съдържа цели 65 мг в порция от 28 г). Нещо повече, той е пълен и с полезни антиоксиданти.

Свързани статии

Авокадо 

Авокадото е невероятно питателен плод и вкусен източник на магнезий. Едно средно голямо авокадо осигурява 58 мг магнезий. То също така е с високо съдържание на калий, витамини от група В и витамин К. Не на последно място – авокадото е с високо съдържание на мазнини – особено полезните за сърцето мононенаситени мазнини. 

Банани 

Тези плодове са най-известни с високото си съдържание на калий, което може да понижи кръвното налягане и е свързано с намален риск от сърдечни заболявания. Но освен това, те също са богати на магнезий (около 37 мг магнезий в един голям банан).

Внимание! Статията има само информативен характер и не замества консултация с лекар. 

Коментирай
1 rate up comment 1 rate down comment
фен ( преди 5 месеца )
При таз Евтения''ще видим зор,да ядем/консумиране,на изброените продукти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар