Здраве и красота

Как да преодолеете признаците на умора?

Намалете консумацията на алкохол

08.04.2023г. / 06 37ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Едва ли има нужда надълго и нашироко да обясняваме какво точно е умора. Единственото, което ни остава е да се опитаме да я преодолеем. Със сигурност това не означава да стимулираме изкуствено организма си, а по-скоро да разберем от какво точно има нужда той. В следващите редове ще ви споделим как да преодолеете признаците на умора и да се чувствате по-свежи и заредени с енергия за предстоящия пролетно-летен сезон. И така:

Раздвижете се

Може би това е последното нещо, за което мислите, когато сте уморени. Всъщност обаче, движението ще ви направи по-енергични. Разбира се, най-трудната задача е да се мотивирате и буквално само да станете от стола. Каквото и движение да направите, ще се отрази добре на тялото и здравето ви. Можете да изведете кучето, да се разходите в парка, да поиграете с децата или пък да си пуснете любимите тренировки в Youtube.

13 храни за повече енергия

Обърнете внимание на съня си

Няма как една програма за здравословен начин на живот да не включва и пълноценен сън. Опитайте се да не прекалявате с храната, алкохола и кофеина няколко часа преди часа за лягане. По възможност, намалете и времето, прекарано пред телевизора или някакво друго електронно устройство.

10 причини да изпитвате постоянна умора

Намалете консумацията на алкохол

Традиционната чаша вино вечер може дори да има своите полезни ефекти, особено ако предпочетете червеното. В състава му влизат ценни антиоксиданти, в това число и ресвератрол – един от най-силните помощници в борбата срещу признаците на стареене. Но в никакъв случай не трябва да прекалявате с напитката на боговете или пък с друг вид алкохол. Вместо да ви отпуснат, всъщност спиртните напитки могат да влошат съня ви и да ви накарат да се чувствате по-уморени на другия ден. Не забравяйте успоредно с консумацията на алкохол да пиете и поне два пъти по-голямо количество вода, за да избегнете дехидратация.

10 знака, че е време да практикувате йога

Намалете нивата на стрес

Колкото и да е трудно, трябва да се опитате да редуцирате стреса, на който сте подложени. Както гласи една поговорка: „Ситуацията е 10% от това, което се случва и 90% от това как вие реагирате на нея.“ Опитайте се да не преживявате лично всичко, което ви се случва. Макар и трудно, ако работите върху това, ще видите, че с времето ще се научите да съхранявате себе си, чувствата си и не на последно място – ума си. За да направите това, можете да опитате и да медитирате или да увеличите времето, което прекарвате на открито в природата.

Хапвайте по-често

Не правете грешката да правите прекалено дълги паузи между отделните хранения, тъй като това може да доведе до т. нар. „вълчи апетит“. За предпочитане е да хапвате малко, но по-често. По този начин ще избегнете пиковете на кръвна захар, като същевременно ще се чувствате по-енергични. За предпочитане е първото хранене да е богато и да включва всички основни нутриенти – въглехидрати, мазнини и протеини.

Спрете тютюнопушенето

Свързани статии

Пушенето може да намали нивата ви на енергия, тъй като то намалява нивата на кислород в кръвта и да усложни дишането. Ако да спрете цигарите ви се струва невъзможна мисия, можете да потърсите специализирана помощ. Можете дори да се възползвате от възможностите, които предлагат и специализирани приложения за мобилни телефони.

Бъдете по-социални

Ако се чувствате вечно уморени, разговорите и срещите с приятели, колеги или роднини могат да ви накарат да се почувствате по-добре. Не забравяйте, че ние, хората сме социални същества и контактът, който осъществяваме със себеподобните си е от огромно значение за начина, по който се чувстваме. Старайте се да се обграждате с позитивни хора, които ви карат да се чувствате заредени с енергия.

Коментирай
Семейство