Здраве и красота

За какво е полезен шафранът?

Помага при високо кръвно налягане

10.11.2023г. / 11 29ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Той е една от най-скъпите подправки в света. Шафранът! Прекрасните му венчелистчета в ярки багри се добавят към различни ястия, десерти, чаша мляко, чай. Шафранът е подправка с произход от Азия и има дълга история като лечебно или укрепващо здравето растение. Днес той е част не само от кулинарията, но е известен и като подправка с редица ползи за здравето.

Вижте някои от тях.

1. Може да намали риска от рак. Подправката шафран е богата на два основни каротеноида – кроцин и кроцетин. Западни изследвания показват, че някои каротеноиди могат да имат мощни антитуморни ефекти. 

2. Помага в борбата с възпалението и артрита. Наличието на флавоноиди, танини, алкалоиди и сапонини, кара учените да смятат, че именно на тях се дължи антиоксидантната активност на шафрана.

3. Помага при безсъние. Още една полза за здравето от консумацията на шафран е, че каротеноидите в него подобряват съня. Според някои клинични проучвания, добавянето на шафран към менюто ни може да помогне за подобряване на симптомите на депресия при възрастни. 

Свързани статии

4. Полезен е за здравето на мозъка. Антиоксидантните и противовъзпалителните свойства на екстрактите от шафран могат да подскажат неговия терапевтичен потенциал при различни проблеми на нервната система. Според учени, подправката би могла да има благоприятен ефект при алцхаймер и паркинсон.

5. Подсилва имунитета. Както стана известно, шафранът е богат на каротеноиди. Според западно проучване, редовната консумация на подправката може да подпомогне повишаването на имунитета.

6. Полезен е за сърдечното здраве. Шафранът помага за намаляване на риска от сърдечни заболявания чрез укрепване на кръвоносната система. Подправката е богата на тиамин и рибофлавин. За тях е доказано, че помагат за предотвратяване на различни сърдечни проблеми. Също така, благодарение на своите антиоксидантни свойства, шафранът поддържа здрави артериите и кръвоносните съдове.

Свързани статии

7. Подпомага детоксикацията на тялото. Шафранът е естествен източник на антиоксиданта глутатион, който играе роля в подпомагане на тялото да се детоксикира чрез поддържане на черния дроб, който е основният орган за детоксикация на организма.

8. Облекчава неразположенията, свързани с предменструалния синдром (ПМС). За шафрана се смята, че може да има благоприятно действие и да облекчи подуването на корема, спазмите и може да бъде особено полезен при синдром на поликистозни яйчници, сочат западни изследвания.

9. При високо кръвно налягане. Редовната консумация на шафран може да подейства положително и при високо кръвно налягане, като се смята, че помага и в контрола на „лошия холестерол“.

10. Може да действа като афродизиак. Проучвания показват, че шафранът може да има свойства на афродизиак, помагайки за подобряване на еректилната функция и либидото при мъжете, а при жените с ниско сексуално желание също се смята, че действа благоприятно. 

Коментирай