Здраве и красота

Какви са ползите от оралните контрацептиви върху здравето на жените?

Те могат да подобрят качеството на живот по много начини

03.12.2023г. / 08 30ч.
Михаела Лазарова
Какви са ползите от оралните контрацептиви върху здравето на жените?

Съвременната жена живее динамично. Тя се стреми да се представя блестящо във всяка сфера на живота. Знае, че за да бъде в добра форма, е нужно да се грижи добре за духа и тялото си, да подобри качеството си на живот. Част от всичко това е и поддържането на по-качествен и безопасен сексуален живот. Информираността, осъвременяването на знанията в тази посока са важни, особено що се отнася до избора на сигурни средства за контрацепция, които имат и допълнителни ползи за здравето.

Почти половината от всички бременности по света – 121 милиона годишно – са нежелани. Що се отнася до България, 1/3 от настъпилите бременности в страната завършват с аборт. Един от съвременните методи за предпазване от нежелана бременност е хормоналната контрацепция, а правилното използване на метода се отличава с изключително висока степен на сигурност – над 99% контрацептивен успех. Още факти по темата може да прочетете тук. 

Въпреки че първоначално са разработени за целите на контрацепцията, хормоналните таблетки днес имат и неконтрацептивни ползи за здравето на жената, като профилактика на заболявания, лечение на заболявания, подобряване качеството на живот. Според американско проучване от 2019 година, като причина жените да приемат орални контрацептиви с най-висок процент е предпазване от нежелана бременност, следвани от контрол на цикъла, контролиране състоянието на кожата, управление на болката, свързана с месечния цикъл и други.

Ефективността на съвременните хормонални контрацептивни средства се свързва с превенция на риска от инфекции, предавани по полов път чрез прогестогенно действие върху цервикалната слуз и маточната лигавица, също така те понижават риска от безплодие, понижават честотата на извънматочната бременност, понижават честотата на абортите и съответно понижават честотата на усложненията след аборт. 

Има достатъчно данни, според които не се наблюдава по-трудно забременяване и дългосрочната употреба на контрацептиви е свързана с по-добър фертилитет. В допълнение, съществуват епидемиологични проучвания, които показват, че относителният риск от развитие на възпалително заболяване на тазовите органи сред жените, които приемат контрацептивни средства в сравнение с тези, които не приемат контрацептивни средства варира от 0,3 до 0,9, което означава, че на практика има повече ползи, отколкото рискове.

За хормоналните контрацептиви е известно още, че намаляват риска от развитието на рак на яйчниците, на млечната жлеза, на ендометриума, колоректалния карцином, и развитието на остеопороза. Това води до заключението, че хормоналните контрацептиви не само намаляват риска от нежелана бременност, но също така риска от определени заболявания, като в същото време подобряват качеството на живот на жената. 

Какви други ползи за здравето има от тях? 

При нередовна менструация

Хормоналните таблетки за контрацепция могат да помогнат за балансирането на хормоналните колебания, които се случват по време на месечния цикъл. Това от своя страна може да помогне при различни менструални проблеми, включително нередовно или тежко кървене. Болезнената менструация, известна още като дисменорея, е свързана с ограничаване на ежедневните дейности и тук ролята на хормоналните таблетки е да регулира този процес. 

Обилно менструално кървене

Известно е, че то може да засяга до 30% от жените в даден момент от живота им. Абнормното маточно кървене може да окаже значително влияние върху благосъстоянието на жената. Отново се нарушава ритъмът на ежедневните дейности на жените, на семейството, партньора, а често мерките, които взимат, за да се справят с неразположенията, водят дори до повече проблеми, отколкото самото неразположение. 

Тук е ролята на хормоналната контрацепция, тъй като тя може да осигури известно облекчение на болката по време на менструация, позволявайки на жената да премине през онези дни от месеца по-леко и уверено, но също така и се намалява рискът от анемия. Още по темата за нарушенията, свързани с менструалния цикъл, може да прочетете тук. 

За по-чиста кожа без акне и нежелано окосмяване

За акнето няма възраст и определено никоя жена не би искала то да прикрива красотата ѝ. Проблемът с появата на акне е, че то може да окаже силно емоционално влияние, което да доведе до ниско самочувствие, тревожност, стрес, гняв, дори до депресия. Според проучване, клинично значима депресия и тревожност са наблюдавани съответно при 18% и 44% от пациентките с акне.

В друго проучване 6% от пациентките с акне съобщават за суицидни мисли. От друга страна, противозачатъчните хапчета, доказано помагат за намаляване или елиминирането на акнето. Важно е да се чувстваме добре в кожата си, нали?

Друг проблем, който може да доведе до ниско самочувствие е нежеланото окосмяване, което се наблюдава в областта на лицето, шията. Състоянието е известно като хирзутизъм и се наблюдава при 5-22% от жените в репродуктивна възраст. Също така е известно, че повишеният синтез на андрогени от яйчниците и надбъбречните жлези може да доведе и до появата на себорея и косопад. 

Облекчават симптомите на ПМС

Предменструалният синдром (ПМС) често бива съпровождан от болезнени спазми, промени в настроенията, апетита, промени в състоянието на кожата, болки в гърдите, безсъние, подуване, болки в краката, главоболие и други. Всичко това се дължи на хормоналните колебания, които настъпват преди менструацията. При някои жени неразположенията свързани с предменструалния синдром са по-силно изразени и влошават качеството им на живот. 

Според данни между 50 и 80% от жените, които имат менструален цикъл, страдат от предменструални симптоми. Около 22 – 26% страдат от ПМС, а 3 до 8% имат предменструално дисфорично разстройство, за което са характерни както физически, така и емоционални промени, но в пъти по-тежко изразени.

В такива случаи наблюдаващия ги гинеколог би могъл да назначи терапия с хормонални таблетки за контрацепция, които да подобрят качеството на живот и да имат и други ползи за здравето на жената. 

Контрол на ендометриозата

Ендометриозата е състояние, засягащо женската репродуктивна система. При нея, тъканта, покриваща матката, расте на места, различни от вътрешността на матката. Тя може да се развива безсимптомно или със симптоми, като болезнена менструация (дисменорея), болки по време на сексуални контакти (диспареуния), хронични тазови болки, затруднено изпразване на червата (дисхезия). Ендометриозата се свързва с намален фертилитет или безплодие, като оказва влияние върху качеството на живот, работоспособността, сексуалния и социалния живот на жената.

За овладяването и лечението на състоянието често биват назначавани хормонални орални контрацептиви, което отново доказва тяхната полза за подобряване на здравето и качеството на живот на жените. 

При синдром на поликистозните яйчници (ПКОС) 

Синдромът на поликистозните яйчници е състояние, което се характеризира с хормонални разстройства, дисбаланси, оказващи негативно въздействие върху цялостното здраве на жената. При ПКОС се наблюдава намален фертилитет – трудност при забременяване, нередовен цикъл или липса на цикъл, нередовна овулация или липса на овулация, повишени нива на инсулин в кръвта, инсулинова резистентност, поликистозни или увеличени яйчници, диагностицирани от гинеколог.

Той може да  бъде съпроводен с проблеми с теглото – наднормено тегло, бързо увеличаване на теглото, трудно сваляне на тегло, проблеми с кожата – мазна кожа, акне, нежелано окосмяване по лицето или тялото (хирзутизъм) / косопад, високо кръвно налягане.

Комбинираните орални хормонални контрацептиви са основно средство в терапевтичната схема при това състояние. Повече за ПКОС може да намерите тук: https://www.richtercyclebalance.bg/about_pcos 

Когато става въпрос за приема на орални контрацептиви, много жени изпитват притеснения относно това дали те не повишават риска от рак на млечната жлеза. Според проучвания върху рака на гърдата и употребата на орални контрацептиви, съществуват данни за липса на влияние или слабо влияние на оралните контрацептиви върху този риск. Повечето кохортни проучвания, които представят данни от дългосрочни наблюдения показват, че няма повишаване на риска.

Случаите, когато се наблюдава повишаване на относителния риск, това влияние постепенно изчезва до 10 години след спиране на употребата на оралните контрацептиви.

Снимки: istock