Здраве и красота

Най-добрите маски за лице, подходящи за есенния сезон

Подобрете състоянието на кожата си с естествени продукти 

13.11.2023г. / 13 50ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Най-спокойно можем да кажем, че освен най-големият орган, кожата е и един от малкото такива, които е изложен на показ. В резултат на това, тя се влияе не само от това, което приемаме в тялото си като храни и напитки, но и от външните влияния – било то времето, климата, замърсяването, средата, или дори стреса. Ето защо тя реагира по определен начин. Как да ѝ помогнете да се справи с преходните сезони? Ето и някои от най-добрите домашни маски за лице, които ще ви помогнат за това: 

Освежаваща маска с тиква 

Тиквата съдържа витамини А, С и Е. Благодарение на тези елементи кожата ви ще може да се пребори по-лесно с първите признаци на стареене, а бета-каротинът в нея ще премахва зачервяването и ще изравни тена ви. Как да си направите тази маска? Смесете 2 чаши пюрирана, варена тиква, заедно с 4 супени лъжици кисело мляко, 4 супени лъжици мед, 1/3 чаша смлени бадеми и 1/4 чаена лъжичка зехтин. Нанесете върху чиста, влажна кожа. Оставете да подейства за около 15 – 20 минути и отмийте. 

Подмладяваща маска с нар

Семената от нар са пълни с антиоксиданти, а това означава, че те имат способността да подмладяват повехналата кожа и да осигуряват други ползи против стареенето. Как да си направите маска с тях сами, у дома? Смелете (на блендер) няколко супени лъжици семена от нар и нанесете получената смес върху шията и лицето си. Можете да смесите и 1 с. л. чист сок от нар, заедно с 1 ч. л. хума. Разбъркайте, за да се смесят добре и оставете да престои на лицето ви около 15-20 минути. За да постигнете ексфолиращ ефект, можете да добавите и няколко смлени семена от нар. Изплакнете добре с хладка вода. 

Озаряваща маска с мед и канела

Силите на канелата и меда се комбинират, за да дадат на лицето ви хидратацията, мекотата и плътността, от които то се нуждае през сухите, по-студени дни на есента. Какво ще ви трябва, за да си направите тази маска? 1 ч. л. канела (намалява признаците на стареене), 2 с. л. мед (за овлажняване на кожата). Сложете съставките заедно в малка купа и бъркайте добре, докато се смесят напълно. Нанесете сместа върху лицето си равномерно. Оставете да престои 10-15 минути. Изплакнете с хладка вода. При нужда можете да нанесете хидратиращ крем. 

Ексфолираща маска с овесени ядки и оцет за мазна кожа 

Както овесените ядки, така и ябълковият оцет са широко известни като популярни и ефективни средства за грижа за кожата. Независимо дали имате мазна кожа или запушени пори, тази маска за лице ще ви помогне да стегнете кожата на лицето, да премахнете излишната мазнина и мръсотия, както и мъртвите кожни клетки. Какво ще ви трябва за нея? 1 ч. л. ябълков оцет (за отпушване на порите и балансиране на нивата на рН в кожата), ¼ ч. ч. овесени ядки (които ще абсорбират излишната мазнина и нежно ще ексфолират) и ¼ ч. ч. топла вода. Разбъркайте добре съставките в купа. Нанесете върху чисто лице за 5 минути. Отстранете с помощта на топла и мека кърпа за лице.

Антиоксидантна маска със зелен чай 

С помощта на тази маска можете да намалите зачервяването и раздразнението на кожата, които могат да бъдат причинени от повишената влажност. За да си я приготвите, ще ви трябват равни количества (1 ч. л.): зелен чай матча, мед и сода за хляб. След като ги смесите, добавете достатъчно вода, за да получите консистенция на паста. Нанесете върху лицето, оставете да подейства за около 15 минути и изплакнете с хладка вода.

Коментирай
Здраве и красота