Здраве и красота

5 билки за респираторното здраве

Богати на антиоксиданти

18.11.2023г. / 14 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Белите ни дробове всекидневно са изложени на различни замърсявания и токсини – от околната среда, препарати за почистване, тютюнопушене. Здравето на нашите органи и останалата част от тялото ни до голяма степен зависи от поддържането на здрави бели дробове и здрава дихателна система. Вредните частици, които всекидневно вдишваме, както и инфекциите по време на настинка и грип, могат да нанесат щети върху нея. Когато се борим с вирусни сезонни заболявания, кашлицата и запушеният нос са сред най-честите неразположения. 

Консултацията с лекар не бива да се отлага, за да може след обстоен преглед да ни бъде назначена нужната терапия. В допълнение, има някои билки, за които е известно, че са особено полезни за здравето на дихателната система, като някои от тях (като джинджифил, коприва, мента, розмарин) можем да консумираме и когато не страдаме от кашлица. 

Вижте кои са в следващите редове. 

Внимание! Преди употреба се допитайте до лекар. 

Мента

Ментата е една от най-известните билки. Ароматната билка е една от стотиците видове от семейството на ментата, което включва мента, босилек, риган, розмарин, мащерка и лавандула. Ментата се използва за облекчаване на много симптоми, вариращи от проблеми с храносмилането и дишането до намаляване на напрежението и подпомагане на стимулирането на умствената функция. Под формата на листа или ментово масло е подходяща за инхалации, може да се приготвя и чай от нея. 

Свързани статии

Бибхитаки/бибитаки (Bibhitaki)

Бибхитаки представлява голямо дърво, което обикновено се среща в равнините и по-ниските хълмове в Южна Азия. Плодът или ядката на дървото се използва в традиционната аюрведа като Расаяна – за дълголетие, издръжливост и за ободряване и подмладяване на тялото. 

Бибхитаки съдържа основни витамини и минерали като витамин С, калий и селен. Благодарение на своите мощни антиоксидантни и биоактивни съставки, е известно с многото си ползи за здравето, включително способността ѝ да действа като отхрачващо средство, което помага за поддържане на дихателните пътища в добро здраве.

Джинджифил

Джинджифилът е богат на минерали като калий, магнезий и цинк. Също така съдържа антиоксиданти и биоактивни съединения, които поддържат здравето на храносмилателната функция. Западни проучвания показват, че джинджифилът помага за отпускане на бронхите, разграждането и изхвърлянето на слузта. Джинджифилът също е подходящ за чай или инхалации. 

Свързани статии

Розмарин

Розмаринът е ароматна билка, използвана до голяма степен като подправка и гарнитура в кулинарията. Има отличителен аромат и е член на семейството на ментата. Билката има антиоксидантни свойства, които предпазват кожата и намаляват признаците на стареене. Полезна е и за косата, но тези антиоксидантни свойства, заедно с отхрачващите и почистващи действия, правят розмарина отличен избор за поддържане на здравето на белите дробове.

Маслото от розмарин може да се добавя към дифузер, като по този начин подпомага прочистването на носните пътища. Подходящо е и за инхалации, а може да се вари и като чай. 

Свързани статии

Коприва

Листата от коприва съдържат широк спектър от витамини, минерали и полифеноли. В аюрведа копривата е Расаяна – подхранваща и подмладяваща билка. Стимулира Вата доша, докато балансира Питта и Кафа доша (повече за дошите може да прочетете тук). Запарката от коприва е чудесна като чай, но самата билка е подходяща и за парни инхалации. Копривата намалява риска от анемия, а обливането на косата с отвара от нея, допринася за заздравяването на косъма. 

Коментирай