Здраве и красота

Как да запазите за по-дълго билките, които сте купили от магазина?

Дръжте растенията на слънчево място 

25.10.2023г. / 13 00ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Билките и подправките, които използвате в кухнята, без съмнение могат да внесат голямо разнообразие към ястията ви. Ако пък са пресни и набрани току-що, вие си гарантирате техните невероятни вкусови качества. Но може би всеки път, когато сте си взимали пресни билки от някой супермаркет, с надеждата, че този път те ще „оцелеят“, не след дълго установявате точно обратното. Ето защо в следващите редове ще ви предложим няколко съвета как да запазите за по-дълго билките, които сте си купили. И така:

Разпределете вашите билки в по-малки саксии 

Може би това е наистина първият съвет, който трябва да спазите. Ако искате закупените от вас билки да издържат по-дълго, щом се приберете у дома, извадете ги от саксията и ги поставете в нови, като разделите растението на няколко по-малки. Често пъти билките в супермаркета са засадени много гъсто, а това може да доведе до по-бързото влошаване на тяхното състояние. Не забравяйте обаче да бъдете много внимателни, когато правите това. Уверете се, че всяка по-малка част на растението има добра система от корени. След това можете да пресадите останалите в отделни съдове или пък в пълни с почва за саксии. Изберете почва, която е подходяща за отглеждането на билки и подправки. 

Свързани статии

Поливайте растенията, но не прекалено 

Подгизналата и прекалено влажна почва може да се окаже фатална за всяко стайно растение, като това се отнася и за билките. Добра идея е да полеете леко вашите билки, след като ги пресадите, тъй като е вероятно в магазина да не са поемали достатъчно вода. Поливайте билките, когато горният слой на почвата ви се стори сух, но внимавайте да не ги преполеете, тъй като това може да доведе до гниене на корените. Запомнете, че почвата за саксии трябва да е добре дренирана и се уверете, че съдът, в който се намират, също има дренажни отвори.

Свързани статии

Дръжте билките на слънчево място 

Независимо дали отглеждате розмарин, мента, босилек или друга билка на закрито, те трябва да получават достатъчно светлина. За тази цел ще ви е достатъчен и малък слънчев перваз (на прозореца в кухнята например). Ако пък естествената ви светлина е ограничена, можете да я допълните с LED лампи за отглеждане на растения. Не забравяйте да държите лампите на разстояние от около 18-36 см. от растението. 

Свързани статии

Изберете здрави растения 

Преди да решите да си купите билки в саксия, едно от най-важните условия те да оцелеят е да ги огледате добре. Избягвайте растения, които са с кафяви или увехнали листа или такива, които са с прекалено дълги стъбла. Това може да означава, че те ще се „борят за оцеляване“ и може би трудно ще съумеете да ги отгледате вкъщи. 

Свързани статии

Как да съхраните вече откъснатите билки?

За да направите това, можете да използвате някой от следните методи за съхранение:

В хладилник:

Повечето билки трябва да се съхраняват в хладилник, като можете да направите това много лесно, използвайки метода с найлоновата торбичка. Поставете билките в найлонова торбичка или херметически затворен контейнер с хартиена кърпа, за да абсорбира излишната влага. Затворете добре торбичката или контейнера, но оставете малко място за циркулация на въздуха. Съхранявайте ги в чекмеджето на хладилника. 

В контейнер за съхранение на билки: 

Тези контейнери могат да бъдат изработени от пластмаса или стъкло. Имат формата на малки капсули и предпазват билките и подправките от външната среда, като ги запазват свежи. Снабдени и са със специални отвори, където можете да изсипете малко количество вода. 

Във фризер: 

Някои билки, като босилек, могат да бъдат съхранени чрез замразяване. За да направите това, измийте и нарежете билките, поставете ги във форма за лед с вода и ги замразете. След като замръзнат, можете да прехвърлите билковите кубчета в по-голяма торба за фризер.

Снимки: iStock

Коментирай