Здраве и красота

Защо зехтинът с люти чушки е полезен за здравето

Как да направите зехтина още по-здравословен

17.12.2023г. / 06 00ч.
Илияна Николова
Защо зехтинът с люти чушки е полезен за здравето

Зехтинът е известен със здравословните си ползи. Той е богат на омега-3 мастни киселини, които са много полезни за сърдечносъдовата система, метаболизма, храносмилането, костите, нервната система, мозъка, намаляват холестерола, контролират кръвната захар. 

Лютите чушки също имат невероятни ползи за здравето заради наличието на капсаицин в състава си – мощен антиоксидант, който има силен противовъзпалителен ефект, влияещ на много нива в организма, включително деленето на клетките, намаляване на възпаленията в тъканите, подобряване на метаболизма, сърдечносъдовата функция, намаляване риска от диабет и много други. 

А какво би станало, ако комбинирате тези два прекрасни природни продукта в едно и ги използвате едновременно? Здравето и организмът ви ще са ви двойно по-благодарни, защото ще съчетаете тези два продукта с техните невероятно мощни свойства и ще ги подарите на организма си. 

За да си направите зехтин с люти чушки е достатъчно просто да потопите няколко от тях в бутилката ви със зехтин. Оставете ги за няколко дни да смесят веществата си и да се наситят взаимно с всички прекрасни елементи, които съдържат, а след това ги използвайте в кухнята си. 

Защо зехтинът с люти чушки е толкова полезен за здравето?

Лютите чушки съдържат капсаицин, а той е антиоксидант с много силно противовъзпалително въздействие. Капсаицинът има свойството да се бори с възпаленията, да намалява риска от ракови и хронични заболявания, като цяло забавя стареенето на клетките в организма. 

Зехтинът е предимно наситен с мононенаситени мастни киселини, които имат много положително влияние върху сърдечносъдовата, нервната, имунната системи. Той намалява холестерола, балансира кръвното налягане, кръвната захар, има детоксикиращ ефект и е прекрасен за подобряване на метаболитните процеси. 

Превенция на хронични възпалителни заболявания 

Зехтинът с люти чушки е чудесен начин да забавите хроничните изменения в тъканите и да потиснете възпаленията. Те са една от основните причини хронични, дегенеративни и ракови заболявания да се случват в тялото, така че с негова помощ можете да намалите този риск. 

Свързани статии

За по-здрава сърдечносъдова система

Зехтинът с люти чушки е много полезен за сърдечносъдовата система заради противовъзпалителните си свойства. Той доставя антиоксиданти и мастни киселини, които са необходими за нейните функции. Намаляването на възпаленията във всички тъкани, включително тези на сърдечносъдовата система, е от ключово значение за превенцията на опасни сърдечносъдови заболявания и инциденти. 

Понижава риска от рак 

Зехтинът с люти чушки намалява риска от рак, ако се консумира редовно. Той е прекрасно средство да намалите възпаленията и влиянието на оксидативния стрес в клетките и тъканите. Това е от голямо значение за начина, по който клетките ще се делят. Ако те се делят в нормални условия, вероятността да възникнат злокачествени изменения е по-малка. 

Потиска болката 

Тъй като зехтинът с люти чушки има много мощен противовъзпалителен ефект, той има и свойството да успокоява болки в различни области на тялото. Може да е полезен при главоболие, болки в мускулите, ставите, корема, както и при хронични заболявания. 

Подобрява храносмилането 

Зехтинът с люти чушки подпомага храносмилането и дори може да успокои стомашни раздразнения и неразположения. Заради противовъзпалителните си свойства тази комбинация потиска киселините, намалява болката и спазмите, газовете и подуването. 

За силен имунитет 

Имунната система се нуждае от много витамин С и антиоксиданти, за да функционира добре. Зехтинът с люти чушки ѝ дава именно това. В добавка мастните киселини в него също действат противовъзпалително, което е чудесен бонус към прекрасната комбинация за повече здраве и силен имунитет. 

Коментирай