Здраве и красота

Каква е разликата между омега-3 и омега-6 мастните киселини?

Защо и двата вида полиненаситени мазнини са важни за здравето

13.10.2022г. / 13 28ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Едни от най-полезните мазнини са полиненаситените мастни киселини. Най-популярните и известни сред тях са омега-3 и омега-6 мастните киселини, за които всички са чували, но надали са наясно със съществената разлика между тях.

4 признака на дефицит на омега-3 мастни киселини

И двата вида мастни киселини са много важни и съществени за здравето и редица функции в организма. Те не могат да се синтезират в тялото, което ги прави есенциални.

Каква е обаче разликата между омега-3 и омега-6 мастните киселини?

Омега-3 и омега-6 мастните киселини се набавят чрез храната. При омега-3 мастните киселини набавянето обаче изисква по-специално внимание.

Омега-3 са полиненаситени мастни киселини, които са изключително важни за здравето. Те намаляват риска от някои видове рак, подобряват сърдечносъдовата функция, намаляват холестерола, повлияват положително симптомите на тревожност и депресия, намаляват общото възпаление в тъканите на тялото.

Рецепти, богати на омега-3 мастни киселини

Организмът ни не може да ги синтезира, затова се приемат чрез храната. Най-добрите източници на омега-3 мастни киселини, на които трябва да наблягате в диетата си, са мазните риби, лененото семе, авокадото, ядките, семената, морските дарове. Тези храни често отсъстват от стандартното хранене, затова трябва да се включват целенасочено.

При омега-6 мастните киселини не е така. Те присъстват в повечето стандартни храни, които употребяваме в ежедневното си хранене. Затова и в повечето случаи не се замисляме за тях, а се фокусираме повече върху омега-3.

Как омега-3 мастните киселини помагат в отслабването

Омега-6 мастните киселини се намират най-вече в растителните мазнини, които консумираме. В повечето преработени и готови храни се срещат омега-6 мазнините.

Сред източниците на омега-6 мастни киселини са шафраново, слънчогледово, царевично, соево масло, ядки (бразилски орех, кедрови ядки, бадеми, фъстъци, слънчогледови семена, тиквени семки, сусам).

Откъде да си набавите омега-3, ако сте веган?

Тези мазнини се срещат и в месото – пилешко, пуешко, патешко, телешко, агнешко, в млечните продукти и в яйцата.

За да си набавите достатъчно омега-3 е важно да включвате храните, богати на тези полиненаситени мазнини в менюто си. Докато за омега-6 не е нужно да се притеснявате. Тези мазнини присъстват в повечето стилове на хранене и не изискват особено внимание, а дори понякога се налага намаляването на приема им, защото често прекаляваме с тях несъзнателно.

Рецепти, богати на омега-3 мастни киселини

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
v ( преди 3 години )